+46 (0)42-4008700

042-4008700

Suoraan postilaatikkoon

100% takuu

Ilmainen rahti

Ilmainen palautus

Ägglossningstest hur funkar det?

Då man försöker bli gravid så är det otroligt viktigt att räkna ut ägglossning eftersom det är vid denna tidpunkt i kvinnans cykel som chansen att bli med barn är som störst. För de flesta kvinnor så sker ägglossningen omkring den 14 dagen efter första menstruationsdagen, men man behöver inte gissa då man kan använda sig av ägglossningstest som visar om man verkligen har nått denna tid på månaden. De moderna testerna som man kan göra hemma går att lita på och de kan vara till stor hjälp också för att få bättre förståelse för kroppens naturliga cykel. Så här fungerar vårt ägglossningstest.

Ägglossningstest mäter LH-hormonet

Rent praktiskt så är det så att testen som gör det möjligt att beräkna ägglossning mäter om det finns LH-hormon i kroppen. Det här är ett luteniserande hormon som frigörs 2 till 3 dygn innan ägglossningen inträffar. Om man får ett positivt resultat med ett ägglossningstest så innebär det att man har nått den tiden av månaden då det finns goda chanser till en befruktning. Det är viktigt att komma ihåg att spermier överlever en tid i kroppen så även om äggen kommer på plats något dygn efter att man är tillsammans så kan man bli gravid.

Det kan vara så att man får göra ägglossningstesten vid flera tillfällen, några månader i rad, för att verkligen pricka in det fönster för graviditet som man har varje månad. Det här är kunskap som också kan vara värdefull för att kartlägga andra fenomen som till exempel hur kroppens hormonella förändringar påverkar ens humör.

När sker ägglossning?

Varje kvinna är unik och det är just med tester som man kan få exakt kunskap om sin egen kropp. Genom att märka hur man känner sig, hur många dagar efter första menstruationsdagen som LH-hormonet ökar, och hur lång cykel man har så får man mycket värdefull information som rentav kan beaktas då man funderar på saker som hur man kan påverka om det blir en flicka eller pojke.