Borrelioosi punkilta
Pieni punkinpurema voi vaikuttaa pikkujutulta, mutta tutkimustiedon valossa on toisin. Ei kannata joutua kauhun valtaan, jos huomaa tulleensa purruksi, mutta on tärkeä ottaa asia vakavasti ja hoitaa se oikealla tavalla. Tartuntaa kantava punkki voi tartuttaa borrelioosi-nimisen sairauden myös ihmiseen. Kuitenkin on hyvä tietää, ettei tauti tartu kaikkiin, vaikka punkilla olisikin tartunta. Nappaa punkki pois niin pian kuin mahdollista, ja puhdista haava. Pidä puremakohtaa silmällä, jotta voit sulkea tartunnan mahdollisuuden pois.
Mikä borrelioosi on?
Borrelioosi on bakteeri-infektio, joka tunnetaan yleisesti tautina, jonka voi saada punkin puremasta. Borrelioosia aiheuttava bakteeri on nimeltään Borrelia burgdorferi ja se on yksi monista saman kategorian bakteereista, jotka voivat aiheuttaa borrelioosia. Englanniksi borrelioosia kutsutaan Lymen taudiksi (Lyme Disease), joka tulee sairauden latinankielisestä nimestä.
Bakteerit, joita kutsutaan myös spirokeetoiksi, tavoittavat ihmisen isäntäeläimen kautta. Punkki on yleinen isäntäeläin. Se imee verta linnuista ja muista eläimistä sekä ihmisistä ja kerää itseensä bakteereja. Kaikilla punkeilla ei kuitenkaan ole bakteeria, joten kaikki puremat eivät aiheuta sairastumista. Bakteerit säilyvät punkin mahalaukussa ja sen imiessä verta ne vapautuvat suolistosta uuteen eläimeen tai ihmiseen.
Jos bakteeri tarttuu ihmiseen, se voi levitä laajalle kehoon ja aiheuttaa paljon vaivoja. Parasta on, jos borrelioosin hoitaa aikaisessa vaiheessa. Näin vältetään pahemmat vaikutukset, kuten hermoston tulehdukset.
Oireet
On tärkeää olla selvillä oireista, jotka voivat merkitä borrelioositartuntaa. Tavallisia oireita ovat:
- Päänsärky
- Voimakas väsymys
- Lihas- ja nivelsärky
- Ihoärsytys ja punerrus, joka on läpimitaltaan vähintään 5 cm. Pureman ympärille nousee usein punainen jälki 3-30 päivän kuluessa.
- Lisääntyvä punoitus
- Borrelioosi-lymfosytooma korvannipukassa. Punertava turvotus, esiintyy usein tartunnan saaneilla lapsilla.
- Pahoinvointi
- Huimaus
- Kaulan jäykkyys
- Kuume
- Imusolmukkeiden tulehdukset
- Sydänvaivat
On myös vakavampia oireita, joita saattaa ilmetä punkin pureman jälkeen, mutta ne eivät ole niin yleisiä. Tämä pätee erityisesti, jos hakeudut hoitoon aikaisessa vaiheessa ja saat penisilliiniä jo lieviin oireisiin. Jos annat tartunnan levitä hallitsemattomasti kehossa ja hermostossa, se voi johtaa tilaan, jota ei voi parantaa. Mutta kuten sanottua, tämä on hyvin harvinaista, eikä ole mitään syytä olla koskaan menemättä metsään, jossa punkit elävät.
Onko tämä borrelioosi?
Netissä on paljon tietoa, mutta älä diagnosoi itseäsi verkkosivujen perusteella. Voit esimerkiksi tehdä borrelioositestin saadaksesi nopeasti tietää, onko kyseessä borrelioosi vai ei. Testin tekemistä tai lääkärin tapaamista ei pidä pitää ajanhukkana. Vaikka todennäköisesti tutkimuksissa selviää, ettei sinulla ole tartuntaa, on kuitenkin paras tutkia sinun tai lapsesi punoitus tai turvotus purruksi tulemisen jälkeen. Etenkin, jos siihen liittyy muita borrelioosin oireita.
Ei ole vaikea selvittää, onko henkilö saanut tartunnan, joten tuntuu typerältä jättää asia huomiotta ja ottaa riski pitkän ajan kuluessa aiheutuvien sivuvaikutuksien osalta. Vaikka et ole nähnyt punkkia kehollasi, se on voinut purra sinua. Jos sinulle tulee oireita tai punoitusta metsässä, korkeassa ruohikossa tai muualla punkin elinympäristössä liikkumisen jälkeen, kannattaa ehdottomasti ottaa selvää, onko kyseessä borrelioosi.
Miten borrelioosin saa ja miten se kehittyy?
Borrelioosia ei voi saada miten vain. Ensin tautia kantavan punkin tulee päästä puremaan ihoa, ja pureman on oltava sellainen, että bakteeri pääsee siirtymään kehoosi. Jos punkin poistaa iholta nopeasti, on mahdollista, että puremasta huolimatta bakteeri ei ehdi siirtyä uuteen isäntään. Tämän vuoksi on tärkeää olla valppaana luonnossa liikkuessaan. Metsässä tai korkeassa ruohossa liikkumisen jälkeen tulee keho tarkistaa kutsumattomien vieraiden varalta. Hyvillä punkkipihdeillä punkki on helppo saada irti, ja tartunnan riski pienenee huomattavasti.
Punkkipihtejä on hyvä käyttää, jotta punkin saa irti kokonaan ja siististi. Jos osa punkista jää ihon sisään, tartunnan riski on olemassa. Tämä kannattaa muistaa sekä ihmisten että eläinten kohdalla.
Punkkeja esiintyy koko maassa. Vain pohjoisimmissa osissa näiltä verenhimoisilta pikkuotuksilta voi välttyä.
Etenkin rannikolla ja saaristossa tulee olla varuillaan, jos liikkuu luonnossa iho paljaana. Laskennallisesti noin kolmasosalla Ruotsissa esiintyvistä punkeista on borrelioosibakteeri, ja 1/150 levittää tartuntaa. Toisin sanoen borrelioosi ei ole täysin tavaton, muttei myöskään asia, jota kannattaisi stressata jokaisen punkin pureman kohdalla.
Punkin pääsyn iholle voi estää pukeutumalla pitkiin lahkeisiin, sukkiin ja pitkähihaiseen paitaan ja pitämällä kengät jalassa. Vaikka punkki tarttuisi kenkään, se ei ehdi kiivetä sukkien ja housujen alle ennen kuin se huomataan ja poistetaan. Punkin käsittelyn jälkeen tulee peseytyä. Jos ulkona vietetään paljon aikaa, kannattaa niin oma kuin lasten ja lemmikeidenkin keho tarkistaa punkkien varalta päivittäin. Punkin tai sen pureman huomaa kyllä helposti.
Lemmikit
Ulkoilevat kissat ja koirat voivat tuoda punkkeja sisälle. Jos omistajalla ei ole tapana tarkistaa lemmikin turkkia päivittäin, voi olla, että punkin huomaa vasta kun se on imenyt itsensä täyteen verta ja näyttää sinivihreältä pallolta. On tärkeää poistaa punkki oikealla tavalla. Opettele irrottamaan punkki lemmikistä ja varmista, ettei yhtään palasia jää ihon sisään. Muista, että kotieläimet voivat tuoda turkissaan sisälle punkkeja, jotka liikkuvat vapaana turkissa ja voivat kiivetä siitä ihmiseen. Pese kädet ja punkkipihdit huolellisesti punkinpoiston jälkeen.
Jos lemmikkisi saavat tulla sänkyyn, sohvalle tai muille huonekaluille, joilla myös ihmiset viettävät aikaa, purruksi tulemisen riski kasvaa. Moni ei ole kotona punkkien suhteen niin valppaana kuin metsässä: eihän kukaan kuljeskele koko aikaa kotona kengät, sukat ja pitkälahkeiset housut jalassa. Siksi lemmikit lisäävät riskiä punkkisesongin aikaan, aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn.
Opeta myös lapset huomioimaan punkit
Hyvä tapa suojata lapsia punkinpuremilta ja borrelioosilta on opettaa heille lisää, miten pureman huomaa ja mitä nämä pienet mustat otukset ovat. Lapset osaavat sitten tutkia lemmikin turkkia ja myös kertoa, jos heitä itseään on purtu. Jos lapsille ei kerrota punkeista ja puremista, on olemassa riski etteivät he kerro tulleensa purruiksi. Siinä tapauksessa on mahdollista, ettei aikuinen osaa yhdistää oireita punkin puremaan ja asiaa ei hoideta oikealla tavalla ajoissa.
Yritä selittää asia rauhalliseen sävyyn, äläkä pelottele tai estä lapsia liikkumasta ulkona punkkien vuoksi. Kannattaa muistaa, että vaara ei ole oikeastaan kovin suuri, kunhan purema hoidetaan oikealla tavalla. Kun lapset ovat tietoisia asiasta ja aktiivisesti tutkivat itsensä ja lemmikkinsä, voi suurelta osin sanoa, että borrelioositartunnan riski eliminoitu. Joten pieni punkkipuhe ja yksinkertainen oppitunti punkin poistamisesta on todellakin hyvä sijoitus perheen terveyteen.
Minulla on borrelioosi, mitä nyt?
Kun tartunta on varmistettu borrelioositestillä tai lääkärin tutkimuksissa, vuorossa on antibioottikuuri. Jos oireesi on vain ihon punoitus, sinun pitäisi alkaa voida nopeasti paremmin, mutta jos infektio on levinnyt kehoon, se voi vaatia hieman enemmän aikaa. Ihon kuntoon vaikuttava tulehdus tai muut ongelmat voivat vaatia myös muita hoitomuotoja, esimerkiksi jos sinulla on kipua tai kutinaa.
On tärkeää puhua ammattitaitoisen lääkärin kanssa siitä, mikä hoitokeino on paras borrelioosin ja sen jälkiseuraamuksien hoitamiseen. Borrelioosireuma on borrelioosin krooninen muoto. Tämä on sairaus, joka voi puhjeta, jos et hoida borrelioosia kuntoon silloin kun se havaitaan ensimmäisen kerran. Jos sinulla on krooninen borrelioosi, on tärkeää hoitaa sitä oikein, jotta voit elää mahdollisimman normaalia elämää.
Borrelioosille ei voi olla vastustuskykyinen
On erittäin tärkeää ymmärtää, että et voi olla immuuni borrelioosille. Jos sinulla on ollut infektio kerran, voit saada sen uudelleen. Uusi punkki voi aiheuttaa saman ongelman, joten et voi täysin rentoutua ja lakata tarkkailemasta ihoasi sen jälkeen, kun olet hoitanut ensimmäisen tartunnan. Borrelioosia vastaan ei ole rokotetta.
Periaatteessa tartunnan saaminen on mahdotonta, jos sinulla ei ole lemmikkieläimiä etkä koskaan liiku luonnossa, mutta se ei ole todennäköinen skenaario. Et voi taistella punkkeja vastaan, joten paras tapa on kehittää itselleen hyvä ihon tarkistusrutiini ja hakea heti apua ja tehdä borrelioositesti, jos iholla näkyy punoitusta.
Tätä et tiennyt borrelioosista…
Borrelioosi on merkittävä tartuntatauti, mutta on asioita, joita et ehkä tiedä. Seuraavassa on muutamia tosiasioita, joista pitäisi olla tietoisia:
- Monet tutkijat pitävät borreliabakteeria monimutkaisimpana bakteerityypinä, jonka tiedämme. Sitä on verrattu sitä HIV:iin.
- Antibiootit toimivat hyvin oireisiin, mutta kukaan ei voi olla varma, poistavatko ne bakteerin kokonaan.
- Viime vuosina on käynyt ilmi, että borrelioosia löytyy useammasta kansainvälisemmästä punkkilajista kuin on luultu.
- Ensimmäinen verikoe ei välttämättä osoita varmasti, että sinulla on borrelioosi, sillä borrelioosin kystinen muoto ei tuota tunnistettavaa DNA:ta. Siksi saatat tarvita useita testejä oikean diagnoosin saamiseksi.
- Punkit voivat levittää borrelioosin lisäksi muitakin infektioita.
- Borrelioosibakteerit ovat mestareita päästäkseen kehossa sinne, missä immuunijärjestelmät ja antibiootit eivät anna täydellistä suojaa.
- Punkit eivät ole ainoita, jotka levittävät borrelioosia. Bakteerin voi saada myös muilta purevilta hyönteisiltä, kuten hyttyseltä.
Punkin puremasta aiheutunut borrelioosi.