Eturauhanen

Eturauhanen on miehillä rauhanen, joka ympäröi virtsaputkea.

Täältä voit lukea eturauhastestistä.

Eturauhasen toimintaa ohjaa miessukupuolihormoni testosteroni, jota erittyy tasaisesti ja hitaasti koko miehen sukupuoliyhdyntäkykyisten vuosian ajan.

Hyvänlaatuinen eturauhasen liikakasvu

Monet yhdistävät muutokset eturauhasessa eturauhassyöpään, mutta onneksi on kuitenkin huomattavasti tavallisempaa, että eturauhanen suurentuu hyvänlaatuisesti. Hyvänlaatuinen eturauhasen liikakasvu - latinaksi "benigni prostatahyperplasi" - esiintyy yli puolella kaikista 60 vuotta täyttäneistä miehistä. Oireet voivat olla hyvin epäselviä, ja ainoastaan puolet miehistä, joilla on hyvänlaatuista eturauhasen liikakasvua, kokevat oireita ylipäätään.

Jos oireet huomataan, se johtuu usein siitä että pissaaminen on hankalaa tai tuntuu siltä, ettei rakkoa saa tyhjennettyä kokonaan. Suihku voi myös olla heikko ja ajoittain se voi katketa kokonaan virtsatessa. Oireena voi esiintyä myös, että päivän aikana täytyy käydä pissalla monia kertoja päivässä ja vielä yölläkin herätä pissalle, mikä häiritsee yöunia huomattavasti.

Hyvänlaatuisten eturauhasvaivojen hoito

Noin puolet hyvänlaatuisista eturauhasongelmista kärsivistä miehistä tarvitsee hoitoa vaivaansa. Mutta tutkimus on kuitenkin aina paikallaan, sillä hyvänlaatuiset ja pahanlaatuiset eturauhasvaivat voivat olla olemassa samaan aikaan. Meidän luotettavan eturauhastestimme ostaminen voi olla hyvä alku, ja mikäli tuloksessa näkyy jotain poikkeavaa, hakeudu nopeasti hoitoon. On olemassa tehokas hoitomuoto alfasalpaajiin kuuluvalla lääkeaineella, joka saa eturauhasta ympäröivät lihakset ja virtsaputken rentoutumaan.

Eturauhasen liikakasvuun voidaan määrätä myös fytosteroleja. Ne ehkäisevät ja jarruttavat eturauhasen liikakasvua. Mikäli virtsaputki on täysin tukkeutunut, kirurginen toimenpidekin voi olla ajankohtainen.

Pahanlaatuinen eturauhasen liikakasvu (eturauhassyöpä)

Eturauhassyöpä on Ruotsin yleisin ja myös tappavin syöpälaji. Erotuksena hyvänlaatuiseen eturauhasen liikakasvuun pahanlaatuinen aiheuttaa selvempiä oireita, joihin lukeutuvat muun muassa:
• Veri virtsassa
• Vaikeudet pissaamisessa
• Kivut luustossa (niissä tapauksissa kun syöpä on ehtinyt edetä)

Eturauhassyövän taustalla on usein perinnölliset syyt. Myös elämäntavoilla on merkitystä, mutta tutkijat ovat eri mieltä siitä, millaista merkitystä ja kuinka paljon. Noin 10 000 miestä sairastuu eturauhassyöpään vuosittain. Sairaus on kuitenkin hyvin epätavallinen ennen 50 vuoden ikää. Useimmat ovat noin 70-vuotiaita, kun sairaus puhkeaa. Ennuste vaihtelee riippuen potilaan iästä ja siitä, onko sairaus ehtinyt levitä.

Tutkimukset ja hoito

Jos eturauhastestisi näyttää kohonneita PSA-arvoja tai epäilet itse että sinulla on eturauhassyöpä, sinun tulee välittömästi ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. Lääkärintutkimuksessa lääkäri tarkistaa, onko eturauhasen ympärillä kasvaimia. Jos arvot ovat koholla, lääkäri tekee jatkotutkimuksia kudosnäytteellä ja/tai biopsialla. Nykyisin on olemassa tehokkaita hoitomuotoja eturauhassyövän hoitamiseen leikkausten ja sädehoitojen muodossa. Hormonaalinen hoito voi myös olla yksi vaihtoehto, jos kasvain kasvaa hitaasti, jos olet iäkäs tai jos sinulla on muita hengenvaarallisia sairauksia. Se ei poista eturauhassyöpää, mutta jarruttaa sairauden etenemistä ja antaa sinulle yleensä lisää elinaikaa.

Vaikka olisit täysin terve, PSA-testin tekeminen on viisasta, jotta voisit varmistua siitä että kaikki on eturauhasen kanssa niin kuin pitää. Tutkimusten mukaan eturauhasmuutoksista kärsii seitsemän kymmenestä 70-vuotiaasta miehestä ja muutokset voivat tulla hiipien useita vuosia ennen kuin ensimmäiset oireet ilmaantuvat. 

Yleisiä kysymyksiä eturauhasesta

Milloin kannattaa harkita eturauhasen terveydentilan selvittämistä?

Asiasta on erilaisia mielipiteitä. Joidenkin lääkäreiden mielestä eturauhastutkimuksia tulee tehdä 40 ikävuodesta ylöspäin. Potilaan täytyy kuitenkin itse pyytää päästä tutkimuksiin iästä riippumatta. Suosittelemme testaamaan 45 ikävuodesta lähtien ja tekemään siitä lähtien testin kerran vuodessa. Siten muutokset eturauhasessa voidaan havaita ajoissa.

Mikä eturauhanen oikeastaan on ja mitä se tekee?

Miehen eturauhanen ympäröi virtsaputken yläosaa. Eturauhasen tehtävänä on muodostaa ravintorikasta nestettä, joka sekoittuu siemennesteeseen ja stimuloi siittiöitä siemensyöksyssä. Eturauhanen on siis ratkaisevassa asemassa miehen suvunjatkamiselle.
Aikuisen miehen eturauhanen on ison pähkinän kokoinen ( noin 3 cm).

Onlinezon AB
Rönnowsgatan 8c
252 25 Helsingborg SWEDEN
KlarnaVisa / MastercardPostnordBudbee
Käy Facebookissa ja Instagramissa nähdäksesi uusimmat tarjouksemme.
Onlinezon AB
VAT: SE559020147001
Quicktest SwedenQuicktest DenmarkQuicktest NorwayQuicktest BelgiumQuicktest Europe
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram