Gluteeniyliherkkyys

Gluteeni on viljan proteiini, jota esiintyy vehnässä (myös täysjyvässä), rukiissa, ohrassa, speltissä, kamut-viljoissa sekä viljojen jyvissä. Gluteeniyliherkkyys tarkoittaa, että suoli on yliherkkä gluteenille. On tärkeää muistaa, ettei gluteeniyliherkkyys tarkoita ainoastaan epämukavaa oloa, vaan gluteenin käyttäminen yliherkkyydestä huolimatta voi johtaa suolistovaurioon. Sen vuoksi on tärkeää selvittää, kärsiikö yliherkkyydestä tai keliakiasta. Gluteenitestillä selviää, onko veressä gluteenin vasta-aineita, joita yliherkän ihmisen keho tuottaa. On tärkeää ottaa yhteyttä lääkäriin, jos epäilee gluteeniyliherkkyyttä. Osta
gluteenitesti täältä.

Mikä gluteeniyliherkkyys tarkoittaa?

Gluteeniyliherkkyys, keliakia, on autoimmuunisairaus, joka tarkoittaa sitä, että kehon immuunipuolustus hyökkää omaa kehoa vastaan ja aiheuttaa oireita. Gluteeniyliherkkyyden myötä keho tuottaa vasta-aineita glykoproteiinia, yhtä gluteenin osaa, vastaan. Tämä johtaa vaurioihin suoliston limakalvoilla. Tämä ei ole sama asia kuin vilja-allergia, jota on myös perinteisesti kutsuttu gluteeniallergiaksi. On olemassa vain yksi gluteeniyliherkkyyden muoto, mutta herkkiä ihmisiä on erilaisia. Tämä tarkoittaa, että joillakin voi olla sama sairaus ilman yhtä pahoja kipuja, kuin toisilla. Tästä syystä on järkevää tehdä gluteeniyliherkkyystesti, jotta ruokavalio voidaan muuttaa hyvissä ajoin ja suolen vaurioita voidaan ehkäistä.

Kuka voi saada gluteeniyliherkkyyden?

Sekä lapsilla että aikuisilla voi olla gluteeni-intoleranssia. On havaittu, että keliaatikot ovat geneettisesti alttiita sairaudelle. Jos perheessä on gluteeniyliherkkyyttä, on syytä olla tarkempi. Gluteeniyliherkkyys voi kehittyä lapsena tai vasta aikuisuudessa. Oireet lisääntyvät, kun henkilö syö gluteenipitoisia tuotteita. Helppokäyttöisellä gluteenitestillä voit nopeasti selvittää, onko sinulla yliherkkyyttä. Jos saat tiedon jo varhaisessa vaiheessa, tämä voi olla etuna erityisesti yhteydenpidossa terveydenhuollon kanssa. Joskus voi vaikuttaa siltä, että media ja ruokavalioasiantuntijat suhtautuvat gluteeniin negatiivisesti, mutta tämä johtuu luultavasti siitä, että muodissa ovat ruokavaliot, jossa vältellään leipää ja hiilihydraatteja. Vaikka kokisit voivasi paremmin, kun et syö jauhotuotteita, se ei tarkoita, että sinulla on gluteeniyliherkkyyttä tai että olisit allerginen gluteenille.

Keliakian tai gluteeniyliherkkyyden oireet

Monenlaisia oireita voi ilmetä, kun suolisto ei saa hyödynnettyä ravintoaineita normaalisti. Jos suolesi on herkkä gluteenille, saat usein joitain näistä oireista:
Löysä vatsa
Ilmavaivat
Vatsakipu
Nopea painonlasku
Väsymys ja masentuneisuus
Oksentelu ja pahoinvointi
Suun rakkulat
Rakkulat kehossa
Kipu vartalossa
Hedelmällisyyden ongelmat
Jos kärsit yhdestä tai useammasta listan oireesta, sinulla voi olla gluteeniyliherkkyys. Testimme kertoo sinulle vastauksen luotettavasti ja nopeasti.

Diagnoosin tekeminen ei ole helppoa

Gluteeniyliherkkyyden diagnosointi ei ole täysin yksinkertaista. Yksinkertaisempaa on sulkea gluteeniyliherkkyys pois vasta-ainekokeella. Jos sinulla on vatsavaivoja ja epäilet, että se johtuu gluteeniyliherkkyydestä, voit aivan hyvin aloittaa tekemälllä testin. Jos gluteenitesti sulkee pois gluteeniyliherkkyyden mahdollisuuden, voit etsiä muita syitä ongelmaan.

Miten gluteeniyliherkkyyttä hoidetaan?

Gluteeniyliherkkyyteen on vain yksi toimiva hoitokeino: gluteenin poistaminen ruokavaliosta kokonaan. Oikoteitä tai lääkkeitä ei ole. Gluteenia esiintyy vehnässä (myös täysjyvässä), rukiissa, ohrassa, speltissä, kamut-viljoissa sekä viljojen jyvissä. Gluteeni-intolerantikot voivat kokeilla käyttää gluteenitonta kauraa ruokavaliossa. Se on erikoisvalmisteista kauraa, jossa ei ole jäänteitä vehnästä, rukiista tai ohrasta. Ilman gluteeniakin voi elää elämää, jossa nauttii ruoasta ja voi hyvin. Jos sinulla on tämä sairaus, saat paljon apua ravitsemusterapeutilta, ruokavalioneuvojalta ja lääkäriltä, jotka ovat keliakian asiantuntijoita.

Onlinezon AB
Rönnowsgatan 8c
252 25 Helsingborg SWEDEN
KlarnaVisa / MastercardPostnordBudbee
Käy Facebookissa ja Instagramissa nähdäksesi uusimmat tarjouksemme.
Onlinezon AB
VAT: SE559020147001
Quicktest SwedenQuicktest DenmarkQuicktest NorwayQuicktest BelgiumQuicktest Europe
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram