Mikä on hemoglobiini ja kuinka se muodostuu?
Hemoglobiini ("Hb"), joka tunnetaan myös nimellä verenkuva, on punasolujen (erytrosyyttien) rautapitoinen proteiini, joka vastaa hapen kuljettamisesta keuhkoista kehon elimiin ja kudoksiin. Hemoglobiini auttaa myös kuljettamaan hiilidioksidia keuhkoihin, joka sitten poistuu uloshengitysilman mukana.
Hemoglobiinin valmistukseen elimistö tarvitsee rautaa, mutta myös B12-vitamiinia (kobalamiini) ja B9-vitamiinia (foolihappo). Osa raudasta ja vitamiineista imeytyy ravinnosta suolistossa ja kulkeutuu verenkiertoon ja sieltä luuytimeen, jossa hemoglobiini valmistuu punasoluissa. Verisoluissa oleva rauta käytetään uudelleen elimistössä, kun verisolut vanhenevat ja hajoavat.
Mikä on normaali verenkuva (Hb)?
Veriarvoa tai hemoglobiiniarvoa kutsutaan yleensä veren hemoglobiinipitoisuudeksi. Veriarvot mitataan yleensä grammoina litrassa (g/l), ja normaalit Hb-arvot ovat miehillä noin 130-170 g/l ja naisilla 120-155 g/l. Lasten veriarvot voivat olla hieman alhaisemmat heidän iästään riippuen.
Mikä aiheuttaa korkeat tai matalat hemoglobiiniarvot?
Veriarvoihin voivat vaikuttaa useat tekijät. Alhainen verenkuva voi johtua fyysisestä verenhukasta, kuten runsaista kuukautisista, vakavammasta vammasta tai vatsan tai suoliston verenvuodosta. Anemia voi johtua myös vitamiinien tai kivennäisaineiden puutteesta. Korkea hemoglobiinipitoisuus tarkoittaa, että elimistön kykyä kuljettaa happea on parannettava. Tämä voi johtua tupakoinnista, korkealla oleskelusta tai tietystä sairausryhmästä, joka aiheuttaa sen, että elimistö tuottaa normaalia enemmän punasoluja. Nesteen puute, kuten vähäinen nesteen saanti, ripuli ja/tai oksentelu, voi aiheuttaa tilapäisesti korkeita arvoja, koska veri konsentroituu enemmän, kun nestemäärä vähenee.
Alhainen verenkuva (Hb)
Alhaista verenkuvaa kutsutaan anemiaksi, ja se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että punasoluja on liian vähän. Tämä tarkoittaa, että solut eivät saa riittävästi happea, mikä voi johtaa väsymykseen ja hengitysvaikeuksiin anemian asteesta riippuen. Anaemiaksi määritellään <120 g/l naisilla ja <130 g/l miehillä. Verenkuva voi laskea useista syistä.
Yleiset syyt alhaiseen verenkuvaan
- vähäinen raudan saanti ravinnosta tai vähentynyt raudan saanti.
- B12- (kobalamiini) ja B9-vitamiinien (foolihappo) puute.
- kuukautisvuoto
- verenhukka mistä tahansa syystä (esim. leikkaus, haavaumat, vuotavat peräpukamat ja suuret verenvuodot onnettomuuksien jälkeen).
- ruoansulatuskanavan krooniset sairaudet, kuten keliakia.
- syöpä
- munuaisten vajaatoiminta
- virheellinen näytteenottotekniikka
Hemoglobiinitaso laskee usein raskauden aikana, mikä on luonnollinen seuraus elimistön sopeutumisesta raskauteen. Normaalisti sekä plasman tilavuus että punasolujen määrä lisääntyvät raskauden aikana, ja koska plasman tilavuus lisääntyy enemmän kuin punasolujen määrä, tämä johtaa laimennusvaikutukseen ja alhaisempaan hemoglobiinitasoon. Kynnys, jota pidetään hemoglobiinin puutteena, on siis matalampi raskaana olevilla naisilla.
Verenvajauksen oireet
Verenvajaus voi ilmetä monin eri tavoin. Yleisimmät oireet ovat:
- väsymys ja energiavaje
- keskittymisvaikeudet
- vaalea iho
- päänsärkyä
- huimaus
- korvien soiminen
- sydämentykytys
- hengenahdistus, hengitysvaikeudet
- näköhäiriö
- univaikeudet
- kuukautishäiriöt
Kun luovutat verta, veriarvosi laskee noin 10 g/l.
Korkea verenkuva (Hb)
Hemoglobiiniarvot voivat nousta normaalia korkeammiksi useista syistä. Joitakin syitä ovat:
- nestehukka, jonka seurauksena veriplasma vähenee ja veri tiivistyy.
- jos olet korkealla, jossa happipitoisuus on alhaisempi, elimistö lisää uusien verisolujen tuotantoa, jolloin verenkuva nousee
- tupakointi
- sydänsairaus
- krooninen obstruktiivinen keuhkosairaus (COPD)
- uniapnea
- maksa- tai munuaissyöpä
- polycythemia vera (tila, joka lisää kaikkien verisolujen määrää)
- anabolisten androgeenisten steroidien käyttö
- veridoping
Jotkin lääkkeet, kuten diureetit, voivat myös vaikuttaa hemoglobiinipitoisuuden nousuun.
Korkean verenkuvan oireet
Yleensä korkea hemoglobiiniarvo ei aiheuta mitään oireita. Korkea verenkuva voi kuitenkin johtaa vakaviin ja mahdollisesti hengenvaarallisiin komplikaatioihin, kuten veritulppiin.
Miten verenkuva tarkistetaan?
Hemoglobiinikoe, josta käytetään usein nimitystä Hb tai verenkuva, on yleinen testi terveystarkastuksen yhteydessä riippumatta siitä, epäiletkö sairautta vai et. Veriarvosi (Hb) tarkistetaan normaalilla verikokeella. Hemoglobiinimittarilla voit helposti mitata ja tarkkailla veriarvoasi (Hb) kotona ilman, että sinun tarvitsee käydä lääkärissä tai odottaa pitkissä jonoissa. Hyvä valinta heille, jotka haluavat tarkistaa veriarvonsa säännöllisesti.