+46 (0)42-4008700

042-4008700

Suoraan postilaatikkoon

100% takuu

Ilmainen rahti

Ilmainen palautus

Hur snabbt tas järn upp i kroppen vid järnbrist?

Vi måste få i oss järn för att må bra. När man har förlorat mycket blod eller då tarmen av olika anledningar inte lyckas ta upp järn ur föda så kan det leda till järnbrist och då är det viktigt att man behandlar tillståndet på rätt sätt. Dels så är det förstås så att man ska se över sin kosthållning och se till att man får i sig mat som är rik på järn. Man kan också använda kosttillskott för att snabbare ta igen och fylla på kroppens järndepåer.

Mer järn vid järnbrist

När man kan konstatera järnbrist så kan det alltså bero på att man har förlorat för mycket blod på kort tid eller att tarmen inte kan ta upp järnet som man får i sig. Det är viktigt att göra skillnad mellan två olika typer av järn nämligen hemjärn och ickehemjärn.

Hemjärnet finns i animaliska produkter och tarmen kan ta upp 25 % av detta järntillskott. Icke-hemjärn finner vi i vegetabiliska produkter och tarmen tar upp 5-10 % av detta. När man behöver öka på järnmängden i kroppen snabbt så bör man om möjligt välja att äta mer kött samtidigt som man kan ta kosttillskott och öka intaget av vegetabiliska matvaror som har mycket järn.

Vill man öka tarmens förmåga att hantera järnet och omvandla det till den form som kroppen behöver så ska man även se till att kombinera intaget av järn med c-vitamin. Ett glas juice direkt efter en köttbit är alltså en mycket god idé. Faktum är att man på detta sätt kan få tarmen att ta upp 4 gånger mer järn än annars och då går det mycket snabbare att komma igen.

Om det kommer att ta dagar eller veckor att få i sig den mängd järn som man behöver för att järnbristsymptomen ska upphöra är inte helt enkelt att säga. Det här beror mycket på hur allvarlig järnbrist man lider av och hur snabbt man ändrar sin kost. Om ingen förändring sker trots att man använder järntillskott och äter mer animaliskt så är det viktigt att få professionell hjälp för att undersöka om det finns underliggande hälsoproblem som leder till bristen och till kroppens oförmåga att komma igen.