Näin tiedät, onko sinulla normaali verensokeri

Seuraatko verensokeriasi ja mitä tapahtuu, jos arvo nousee liian korkeaksi tai liian matalaksi? Vakaa verensokeri on avain hyvään terveyteen ja tärkeämpää kuin monet luulevat. Verensokeri, joka nousee ja laskee, tarkoittaa lisääntynyttä taakkaa keholle. Pitkällä aikavälillä voimakkaat verensokerin vaihtelut voivat lisätä riskiä sairastua silmävaurioihin, munuaisten vajaatoimintaan ja sydän- ja verisuonisairauksiin.

Verensokeritasapaino – miten se vaikuttaa meihin?

Verensokeri (verensokeri) on kehon energialähde ja sitä löytyy verestä. Jotta solumme pystyvät imemään glukoosia, tarvitaan insuliinia, joka on haimassa muodostuva hormoni. Kun syömme, verensokeri nousee ja myöhemmin taas laskee insuliinin säätelyn ansiosta. Kun verensokeritasot alkavat laskea liian alas, haima aktivoi toisen hormonin (glukagonin), joka vapauttaa glukoosia varastoista niin, että sokeri on sopivalla tasolla toimittamaan elimistön kudoksia. Kaikilla ihmisillä on korkea ja matala verensokeri päivän aikana. Kun prosessi toimii niin kuin sen pitääkin, on tasapaino sen välillä, mitä syömme ja miten keho voi käyttää energiaa.

Näin voit seurata verensokeriasi

Kehomme ovat hämmästyttäviä koneita. Hormonimme ovat kaunis ja monimutkainen orkesteri laukaisimia, signaaleja ja viestejä, jotka kaikki on suunniteltu toimimaan harmoniassa. Mutta yksi hormoni voi myös heittää pois muita, mikä tarkoittaa, että elimet, prosessit ja kehon järjestelmät eivät toimi niin kuin niiden pitäisi. Tasapainoinen ja normaali verensokeri on noin 4,0-6,0 mmol/l paastossa ja enintään 8,7 mmol/l aterian jälkeen. Verensokeria voi seurata verensokerimittarilla.

Miksi normaali verensokeri on tärkeää?

Yksinkertainen vastaus on, että normaali verensokeri, joka ei ole liian korkea tai liian matala, voi parantaa oloasi, saada enemmän energiaa, ylläpitää painoasi ja välttää terveysongelmia myöhemmin elämässä.

Korkea verensokeri

Korkea verensokeri, jota kutsutaan myös hyperglykemiaksi, on kohonnut verensokeri normaaliin verensokeriin verrattuna. Kun verensokeri on liian korkea, keho stressaantuu. Saatat tuntea olosi hyperaktiiviseksi ja energiseksi, mutta todellisuudessa tyhjennät energiaa, jota sinulla ei oikeastaan ​​ole. On monia syitä, miksi verensokeri nousee liian korkeaksi. Se voi johtua esimerkiksi riittämättömästä diabeteksen hoidosta insuliinilla, liiallisesta hiilihydraattipitoisten ruokien ja juomien syömisestä, fyysistä passiivisuutta, akuuttia sairautta, stressiä ja muuta.

Yleisiä korkean verensokerin oireita voivat olla:

 • lisääntynyt jano
 • lisääntynyt virtsaneritys
 • väsymys
 • päänsärky
 • näön hämärtyminen

On erittäin tärkeää, että korjaat jyrkän verensokerin nousun ajoissa. Jos sinulla on korkea verensokeri pitkiä aikoja, voi olla riski sairastua diabetekseen, joka voi aiheuttaa ongelmia, jos sitä ei hoideta. Kohonnut verensokeri tai diabetes voivat hitaasti vahingoittaa kehon verisuonia ja johtaa lopulta sydän- ja verisuonisairauksiin, munuaisten vajaatoimintaan, dementiaan ja useisiin muihin vakaviin sairauksiin.

Jos epäilet, että sinulla on korkea verensokeri, sinun tulee ottaa yhteyttä terveyskeskukseen tutkimusta varten.

Matala verensokeri

Matala verensokeri, jota kutsutaan myös hypoglykemiaksi, tarkoittaa polttoaineen puutetta kehon eri elimissä. Matala verensokeri tarkoittaa tilaa, jossa verensokeri on alle noin 2-3,5 mmol/l. Kun verensokeri laskee liian alhaiseksi, elimistö luo vastareaktion, jossa se yrittää palauttaa verensokerin arvon normaaliksi. Monet kehon rauhaset aktivoituvat ja tuottavat hormoneja, kuten adrenaliinia ja glukagonia (stressihormoneja), mutta myös kortisolia vapautuu. Alhaisen verensokerin oireita kutsutaan usein insuliinituntemuksiksi (matala verensokeri). Se, miltä matalan verensokerin oireet näyttävät ja millä verensokeritasolla nämä oireet ilmaantuvat, on yksilöllistä.

Alhaisen verensokerin yleisiä oireita voivat olla:

 • Väsynyt ja pahoinvoiva
 • Hikoilu
 • Vapina
 • Ärtyneisyys tai sekavuus
 • Ahdistus
 • Nälkä
 • Sydämen sydämentykytys

On monia syitä miksi verensokeri laskee liian alhaiseksi. Se voi johtua esimerkiksi liian vähäisestä ruuan saannista, raskaasta fyysisestä aktiivisuudesta, runsaasta alkoholin nauttimisesta (etenkin tyhjään mahaan), stressistä, insuliinin saannista ja muusta. Matala verensokeri ei ole vaarallista, jos se on tilapäinen, mutta voi johtaa tajuttomuuteen, joka voi aiheuttaa pysyvän aivovaurion, jos se on vakava tai pitkittynyt.

Onlinezon AB
Rönnowsgatan 8c
252 25 Helsingborg SWEDEN
KlarnaVisa / MastercardPostnordBudbee
Käy Facebookissa ja Instagramissa nähdäksesi uusimmat tarjouksemme.
Onlinezon AB
VAT: SE559020147001
Quicktest SwedenQuicktest DenmarkQuicktest NorwayQuicktest BelgiumQuicktest Europe
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram