+46 (0)42-4008700

042-4008700

Suoraan postilaatikkoon

100% takuu

Ilmainen rahti

Ilmainen palautus

När kan man använda ägglossningstest?

För att räkna ut när man är som mest fertil så kan man använda sig av ett test som visar när kroppen utsöndrar LH hormonet som är det som leder till att ägglossningen inträffar och att slemhinnan i livmodern gör sig redo för ett befruktat ägg. När man vill använda ett ägglossningstest för att hitta dagarna i månaden då man har som bäst chans att bli gravid så bör man alltid börja med att anteckna när man har sin första menstruationsdag. Det är nämligen omkring 14 dagar efter detta om själva ägglossningen bör inträffa.

Ägglossningstest för att bli gravid

I och med att LH hormonet utsöndras 24 till 36 timmar innan ägglossningen faktiskt sker så kan det vara klokt att testa redan den 11:e dagen efter första menstruationsdagen. Sedan kan man fortsätta och utföra ett test per dag, detta för att pricka in den dag på månaden då man kan bli befruktad eftersom ägget då har vandrat ner.

Det kan vara bra att veta att man kan behöva testa några månader i rad och det särskilt om man inte är noga med att ta reda på saker som hur lång cykel man har och vilken dag som mensen började. Har man en oregelbunden menscykel så är det inte lika enkelt att ringa in en specifik dag och då kan man behöva använda sig av testet varje månad tills man blir gravid. Men om man upptäcker att man har en mycket lång cykel på omkring 40 dagar så kan det vara klokt att börja testa lite senare omkring den 15:e dagen.

Tänk på att testa vid ungefär samma tidpunkt varje gång. Många gånger så rekommenderas det att man kissar på stickan med morgonurin som är koncentrerad och innehåller mer hormon, precis som med graviditetstest.

Som preventiv metod

Ägglossningstest kan inte rekommenderas som ett preventivmedel. Det finns barnmorskor som rekommenderar metoden säkra perioder där man lär känna sin kropp och det är klart att ett test kan vara en hjälp i detta syfte. Men det är viktigt att förstå att testen i första hand är till för att beräkna ägglossning och inte för att komma fram till när man kan vara säker på att inte bli gravid!