Useimmat tietävät, että naisen ovulaatio on ratkaisevassa asemassa raskauden alkamisen kannalta. Mutta mikä ovulaatio oikeastaa on ja mitä kehossasi tapahtuu? Alla on tietoa, jonka on tarkistanut ja hyväksynyt obstetriikan ja gynekologian ylilääkäri.
Kuukautiset
Kaikilla lisääntymiskykyisillä tytöillä/naisilla on enemmän tai vähemmän säännölliset kuukautiset. Tavallisimmin kuukautiset ajoittuvat joka 28:lle päivälle, mutta aika voi vaihdella muutaman päivän aiemmasta myöhemmäksi eri yksilöillä.
Niin kutsuttu kuukautiskierto lasketaan kuukautisten ensimmäisestä päivästä seuraavien kuukautisten ensimmäiseen päivään. Ovulaatio tapahtuu noin 14 päivää ennen kuukautisia.
Pari päivää ennen ja jälkeen ovulaation sinulla on hyvät mahdollisuudet tulla raskaaksi. Etkö tiedä milloin sinulla on ovulaatio? Täällä voit käyttää suosittua Ovulaatiokalenteriamme.
Ovulaatio
Miten ovulaatio toimii?
Ovulaatio tapahtuu noin 14 päivää ennen kuukautisia. Kypsynyt munasolu irtoaa munasarjasta ja kulkeutuu alas munanjohdinta pitkin. Kohdun limakalvo paksuuntuu ja lisääntyy, jotta se voi antaa ravintoa hedelmöittyneelle munasolulle. Mikäli hedelmöitystä ei tapahdu, limakalvo rikkoutuu ja tulee ulos kuukautisvuotona noin 14 päivää ovulaation jälkeen.
Ovulaatiota ohjailee aivolisäke aivoissa, jotka lähettävät hormoneja vereen, mikä saa munasarjat ja kohdun limakalvon reagoimaan ja tuottamaan vuorostaan omaa hormoniaan. Tätä hormonia kutsutaan estrogeeniksi, ja se vaikuttaa munasarjoihin niin, että munasolu kypsyy munarakkulassa. Ovulaation tapahtumiseksi täytyy veressä kuitenkin olla riittävästi estrogeeniä.
Mikäli estrogeenitasot eivät ole riittävät, kohdun limakalvo voi edelleen kasvaa, mutta munasolu ei irtoa.
Munasolun irrotessa kohdun limakalvolle muodostuu niin kutsuttua keltarauhashormonia. Keltarauhashormoni, tai progesteroni kuten sitä myös kutsutaan, on eräänlainen estrogeenin esiaste ja valmistaa limakalvot hedelmöitykseen. Estrogeeni vaikuttaa limakalvoihin tehden niistä vähemmän tiiviit, ja siten siittiöt voivat helpommin tunkeutua niiden läpi ja löytävät perille munasolun luo. Niille on myös helpompi elää emättimessä ja ne voivat elää siellä korkeintaan viikon. Tämä tarkoittaa sitä, että hedelmöitys voi tapahtua.
Tapahtuuko aina kuukautisten yhteydessä ovulaatio?
Ei, kuukautisten kaltaista vuotoa voi esiintyä, vaikka ovulaatiota ei olisi tapahtunut sitä edeltävinä viikkoina. Kun ovulaatio tapahtuu, limakalvo irtoaa ja kuukautisvuoto voi olla hiukan runsaampaa ja kestää hiukan pidempään kuin silloin, kun munasolu ei ole irronnut. Ovulaatio ei siis tapahdu joka kuukautisten yhteydessä, eikä siinä ole mitään, mistä sinun kannattaisi huolestua.
Mikäli munasolu ei hedelmöity, keltarauhasta ei tarvita vaan se rappeutuu ja hormonitasot laskevat.
Kuukautiskierto jatkuu aivan tavalliseen tapaansa ja noin 14 päivän päästä kuukautisesi alkavat jälleen.
Milloin ovulaation aikana on suurin mahdollisuus tulla raskaaksi?
Ovulaatio kestää vain pienen ajanjakson kuukautiskierron aikana. Hedelmöittymätön munasolu elää vain noin vuorokauden ajan munanjohtimessa, minkä jälkeen se kuolee.
Luonto on kuitenkin viisas, ja siksi siittiöt voivat elää emättimessä useita vuorokausia odottamassa, että tulee munasolu jonka ne voivat hedelmöittää. Mutta kaikkein suurin mahdollisuus tulla raskaaksi sinulla on tietenkin jos siemensyöksy, emätinyhdynnässä, tapahtuu samaan aikaan ovulaation kanssa, toisin sanoen samana päivänä kuin ovulaatio tapahtuu. Hyvä mahdollisuus hedelmöitykseen on ajanjaksolla kahdesta kolmeen päivää ennen ja muutaman päivän jälkeen ovulaation.
Hedelmöityksestä
Ovulaation ajoittaminen aivan tarkkaan on usein hankalaa.
Sen sijaan, että yrittäisitte ajoittaa ovulaation, suosittelemme siksi että vietätte normaalia yhteiselämää ja olette yhdynnässä kahdesta kolmeen kertaa viikossa.
Joillakin pareilla on ikävä kyllä vaikeuksia tulla raskaaksi, mutta kahdeksan kymmenestä säännöllisesti yhdynnässä olevasta parista onnistuu tulemaan raskaaksi vuoden sisällä.
Siittiöiden matka munasolun luo
Miehen kiveksissä on kehittymättömiä soluja, jotka voivat mieshormoni testosteronin vaikutuksesta kehittyä siittiöiksi. Siittiö koostuu päästä, jossa on perimä ja pitkästä hännästä, jonka avulla siittiö “ui” kohtuun. Ejakulaation eli siemensyöksyn aikana useita satoja miljoonia siittiöitä purkautuu emättimeen, mutta vain yhdestä tulee voittaja ja se hedelmöittää munasolun.
Voiko ovulaation aiheuttaa lääkkeellisesti?
Omasta tahdosta riippumaton lapsettomuus johtuu usein siitä, että naisen munasoluntuotanto ei toimi riittävällä tavalla. Syynä voivat olla myös hormonihäiriöt. Nykyisin on olemassa lääkkeitä, jotka vaikuttavat munasarjoihin niin että ovulaatio tapahtuu helpommin.
Näitä lääkkeitä määräävät gynekologit ja obstetriikan asiantuntijat. Lääkkeen vaikuttava aine klomifeeni stimuloi munasarjoja ja edistää munasolun kypsymistä ja irtoamista.
Ovulaatio tapahtuu tavallisesti neljästä kymmeneen päivää tablettikuurin loppumisesta. Sinä aikana olla emätinyhdynnässä raskaaksi tulemisen mahdollisuuden maksimoimiseksi. Voit itse tarkkailla yksinkertaisesti ovulaation tarkkaa ajoittumista meidän luotettavan ovulaatiotestimme avulla.
On siis mahdollista parantaa ovulaation ja raskaaksi tulemisen mahdollisuutta lääkkeellisesti. Sitä vastoin munasolujen määrää ei voi kasvattaa, koska jokaisella naisella on tietty määrä munasoluja syntymästä lähtien.
Pystynkö itse tarkistamaan, onko minulla ovulaatio?
Voit ostaa ovulaatiotestin täältä meiltä osoitteesta quicktest.se tai apteekista valintasi mukaan.
Mikäli et halua tehdä niin, voit yrittää itse tarkkailla onko sinulla ovulaatio kahdella tavalla: emättimen limaa tarkkailemalla tai ruumiinlämpöä mittaamalla.
Emättimen liman tarkkailu
Ota emättimestäsi hiukan limaa etusormellasi ja paina sitten sormi peukaloasi vasten ja vedä sitten sormet erilleen toisistaan. Mikäli silloin muodostuu ohut limanauha, noin kolmesta kuuteen senttimetrin pituinen ennen hajoamistaan, se on hyvä merkki siitä että sinulla on ovulaatio.
Ovulaation aikana emättimen lima nimittäin muuttuu ja siitä tulee läpinäkyvämpää. Ulkonäkö muistuttaa aika lailla raakaa munanvalkuaista ja on rihmamaista ja sitkeää. Ovulaation aikaan limaneritys voi myös olla runsaampaa.
Ruumiinlämmön tarkkailu
Ovulaation aikaan kehon lämpötila nousee 0,3-0,5 astetta. Mittaa lämpötila aamulla heti herättyäsi muutaman päivän ajan. Mikäli lämpösi on hiukan koholla, se on selvä merkki siitä että sinulla on ovulaatio. Ota kuitenkin huomioon, että muut tekijät kuten tulehdukset ja stressi voivat myös vaikuttaa ruumiinlämpöösi.
Kumpikaan näistä kahdesta tavasta ei ole täysin varma, mutta saat toivottavasti hyvän vihjeen siitä, että sinulla on ovulaatio. Taito, joka voi olla hyvin arvokas, jos suunnittelet raskaaksi tulemista.
Tekeekö ovulaatio kipeää?
Jotkut naiset voivat tuntea hiukan kivun tai epämukavuuden tunnetta alavatsassa. Rinnat voivat myös tuntua aristavilta ja pingottuneilta. Mutta suurin osa ei tunne tai huomaa yhtään mitään. Osalla on hiukan vuotoja, jotka voivat olla luonteeltaan jähmeitä, rihmamaisia ja läpinäkyviä. Pientä verenvuotoa voi myös esiintyä.
Paras tapa oppia tuntemaan ovulaationsa on tarkkailla kuukautiskiertoa säännöllisesti. Kirjoita säännöllisesti ylös, milloin kuukautiset alkavat joka kerta. Siten tiedän milloin ovulaatiosi aika suurinpiirtein on ja voit maksimoida mahdollisuutesi hedelmöittymiseen.