Ovulaatio

Useimmat tietävät, että naisen ovulaatio on ratkaisevassa asemassa raskauden alkamisen kannalta. Mutta mikä ovulaatio oikeastaa on ja mitä kehossasi tapahtuu? Alla on tietoa, jonka on tarkistanut ja hyväksynyt obstetriikan ja gynekologian ylilääkäri.

Täällä pureudumme aiheeseen syvemmin ja yritämme anmtaa sinulle vastaukset kaikesta liittyen ovulaatioon ja emätinyhdynnyssä tapahtuvaan hedelmöitykseen.

Täältä voit lukea ovulaatiotestistä.

Kuukautiset

Kaikilla lisääntymiskykyisillä tytöillä/naisilla on enemmän tai vähemmän säännölliset kuukautiset. Tavallisimmin kuukautiset ajoittuvat joka 28:lle päivälle, mutta aika voi vaihdella muutaman päivän aiemmasta myöhemmäksi eri yksilöillä.

Niin kutsuttu kuukautiskierto lasketaan kuukautisten ensimmäisestä päivästä seuraavien kuukautisten ensimmäiseen päivään. Ovulaatio tapahtuu noin 14 päivää ennen kuukautisia.

Pari päivää ennen ja jälkeen ovulaation sinulla on hyvät mahdollisuudet tulla raskaaksi. Etkö tiedä milloin sinulla on ovulaatio? Täällä voit käyttää suosittua Ovulaatiokalenteriamme.

Miten ovulaatio toimii?

Ovulaatio tapahtuu noin 14 päivää ennen kuukautisia. Kypsynyt munasolu irtoaa munasarjasta ja kulkeutuu alas munanjohdinta pitkin. Kohdun limakalvo paksuuntuu ja lisääntyy, jotta se voi antaa ravintoa hedelmöittyneelle munasolulle. Mikäli hedelmöitystä ei tapahdu, limakalvo rikkoutuu ja tulee ulos kuukautisvuotona noin 14 päivää ovulaation jälkeen.

Ovulaatiota ohjailee aivolisäke aivoissa, jotka lähettävät hormoneja vereen, mikä saa munasarjat ja kohdun limakalvon reagoimaan ja tuottamaan vuorostaan omaa hormoniaan. Tätä hormonia kutsutaan estrogeeniksi, ja se vaikuttaa munasarjoihin niin, että munasolu kypsyy munarakkulassa. Ovulaation tapahtumiseksi täytyy veressä kuitenkin olla riittävästi estrogeeniä.

Mikäli estrogeenitasot eivät ole riittävät, kohdun limakalvo voi edelleen kasvaa, mutta munasolu ei irtoa.

Munasolun irrotessa kohdun limakalvolle muodostuu niin kutsuttua keltarauhashormonia. Keltarauhashormoni, tai progesteroni kuten sitä myös kutsutaan, on eräänlainen estrogeenin esiaste ja valmistaa limakalvot hedelmöitykseen. Estrogeeni vaikuttaa limakalvoihin tehden niistä vähemmän tiiviit, ja siten siittiöt voivat helpommin tunkeutua niiden läpi ja löytävät perille munasolun luo. Niille on myös helpompi elää emättimessä ja ne voivat elää siellä korkeintaan viikon. Tämä tarkoittaa sitä, että hedelmöitys voi tapahtua.

Tapahtuuko aina kuukautisten yhteydessä ovulaatio?

Ei, kuukautisten kaltaista vuotoa voi esiintyä, vaikka ovulaatiota ei olisi tapahtunut sitä edeltävinä viikkoina. Kun ovulaatio tapahtuu, limakalvo irtoaa ja kuukautisvuoto voi olla hiukan runsaampaa ja kestää hiukan pidempään kuin silloin, kun munasolu ei ole irronnut. Ovulaatio ei siis tapahdu joka kuukautisten yhteydessä, eikä siinä ole mitään, mistä sinun kannattaisi huolestua.

Mikäli munasolu ei hedelmöity, keltarauhasta ei tarvita vaan se rappeutuu ja hormonitasot laskevat.

Kuukautiskierto jatkuu aivan tavalliseen tapaansa ja noin 14 päivän päästä kuukautisesi alkavat jälleen.

Milloin ovulaation aikana on suurin mahdollisuus tulla raskaaksi?

Ovulaatio kestää vain pienen ajanjakson kuukautiskierron aikana. Hedelmöittymätön munasolu elää vain noin vuorokauden ajan munanjohtimessa, minkä jälkeen se kuolee.

Luonto on kuitenkin viisas, ja siksi siittiöt voivat elää emättimessä useita vuorokausia odottamassa, että tulee munasolu jonka ne voivat hedelmöittää. Mutta kaikkein suurin mahdollisuus tulla raskaaksi sinulla on tietenkin jos siemensyöksy, emätinyhdynnässä, tapahtuu samaan aikaan ovulaation kanssa, toisin sanoen samana päivänä kuin ovulaatio tapahtuu. Hyvä mahdollisuus hedelmöitykseen on ajanjaksolla kahdesta kolmeen päivää ennen ja muutaman päivän jälkeen ovulaation.

Hedelmöityksestä

Ovulaation ajoittaminen aivan tarkkaan on usein hankalaa.

Sen sijaan, että yrittäisitte ajoittaa ovulaation, suosittelemme siksi että vietätte normaalia yhteiselämää ja olette yhdynnässä kahdesta kolmeen kertaa viikossa.

Joillakin pareilla on ikävä kyllä vaikeuksia tulla raskaaksi, mutta kahdeksan kymmenestä säännöllisesti yhdynnässä olevasta parista onnistuu tulemaan raskaaksi vuoden sisällä.

Siittiöiden matka munasolun luo

Miehen kiveksissä on kehittymättömiä soluja, jotka voivat mieshormoni testosteronin vaikutuksesta kehittyä siittiöiksi. Siittiö koostuu päästä, jossa on perimä ja pitkästä hännästä, jonka avulla siittiö "ui" kohtuun. Ejakulaation eli siemensyöksyn aikana useita satoja miljoonia siittiöitä purkautuu emättimeen, mutta vain yhdestä tulee voittaja ja se hedelmöittää munasolun.

Voiko ovulaation aiheuttaa lääkkeellisesti?

Omasta tahdosta riippumaton lapsettomuus johtuu usein siitä, että naisen munasoluntuotanto ei toimi riittävällä tavalla. Syynä voivat olla myös hormonihäiriöt. Nykyisin on olemassa lääkkeitä, jotka vaikuttavat munasarjoihin niin että ovulaatio tapahtuu helpommin.

Näitä lääkkeitä määräävät gynekologit ja obstetriikan asiantuntijat. Lääkkeen vaikuttava aine klomifeeni stimuloi munasarjoja ja edistää munasolun kypsymistä ja irtoamista.

Ovulaatio tapahtuu tavallisesti neljästä kymmeneen päivää tablettikuurin loppumisesta. Sinä aikana olla emätinyhdynnässä raskaaksi tulemisen mahdollisuuden maksimoimiseksi. Voit itse tarkkailla yksinkertaisesti ovulaation tarkkaa ajoittumista meidän luotettavan ovulaatiotestimme avulla.

On siis mahdollista parantaa ovulaation ja raskaaksi tulemisen mahdollisuutta lääkkeellisesti. Sitä vastoin munasolujen määrää ei voi kasvattaa, koska jokaisella naisella on tietty määrä munasoluja syntymästä lähtien.

Pystynkö itse tarkistamaan, onko minulla ovulaatio?

Voit ostaa ovulaatiotestin täältä meiltä osoitteesta quicktest.se tai apteekista valintasi mukaan.

Mikäli et halua tehdä niin, voit yrittää itse tarkkailla onko sinulla ovulaatio kahdella tavalla: emättimen limaa tarkkailemalla tai ruumiinlämpöä mittaamalla.

Emättimen liman tarkkailu

Ota emättimestäsi hiukan limaa etusormellasi ja paina sitten sormi peukaloasi vasten ja vedä sitten sormet erilleen toisistaan. Mikäli silloin muodostuu ohut limanauha, noin kolmesta kuuteen senttimetrin pituinen ennen hajoamistaan, se on hyvä merkki siitä että sinulla on ovulaatio.

Ovulaation aikana emättimen lima nimittäin muuttuu ja siitä tulee läpinäkyvämpää. Ulkonäkö muistuttaa aika lailla raakaa munanvalkuaista ja on rihmamaista ja sitkeää. Ovulaation aikaan limaneritys voi myös olla runsaampaa.

Ruumiinlämmön tarkkailu

Ovulaation aikaan kehon lämpötila nousee 0,3-0,5 astetta. Mittaa lämpötila aamulla heti herättyäsi muutaman päivän ajan. Mikäli lämpösi on hiukan koholla, se on selvä merkki siitä että sinulla on ovulaatio. Ota kuitenkin huomioon, että muut tekijät kuten tulehdukset ja stressi voivat myös vaikuttaa ruumiinlämpöösi.

Kumpikaan näistä kahdesta tavasta ei ole täysin varma, mutta saat toivottavasti hyvän vihjeen siitä, että sinulla on ovulaatio. Taito, joka voi olla hyvin arvokas, jos suunnittelet raskaaksi tulemista.

Tekeekö ovulaatio kipeää?

Jotkut naiset voivat tuntea hiukan kivun tai epämukavuuden tunnetta alavatsassa. Rinnat voivat myös tuntua aristavilta ja pingottuneilta. Mutta suurin osa ei tunne tai huomaa yhtään mitään. Osalla on hiukan vuotoja, jotka voivat olla luonteeltaan jähmeitä, rihmamaisia ja läpinäkyviä. Pientä verenvuotoa voi myös esiintyä.

Paras tapa oppia tuntemaan ovulaationsa on tarkkailla kuukautiskiertoa säännöllisesti. Kirjoita säännöllisesti ylös, milloin kuukautiset alkavat joka kerta. Siten tiedän milloin ovulaatiosi aika suurinpiirtein on ja voit maksimoida mahdollisuutesi hedelmöittymiseen.

Yleisiä kysymyksiä ovulaatiosta

Milloin ovulaatio tapahtuu?

Ovulaatio ei tapahdu samanaikaisesti kuukautisten kanssa, mutta ovulaatiosi ajankohta riippuu siitä millainen kuukautiskiertosi on. Kuukautiskierto voi kestää 25-32 päivää ja normaalisti ovulaatio tapahtuu noin 11 päivää kuukautisten ensimmäisen päivän jälkeen jos kuukautiskierto on säännöllinen (noin 25 päivää). Jos kierto on noin 28 päivää, ovulaatio voi alkaa vasta noin 16 päivää kuukautisten alkamispäivän jälkeen.

Täytyy kuitenkin lisätä, että epäsäännöllinen kuukautiskierto on tavallinen ja läheskään kaikilla naisilla se ei ole säännöllinen. Ei siis ole ollenkaan kummallista, jos kuukautisesi eivät ala juuri samaan aikaan joka kuukausi. Jos olet kuitenkin tottunut siihen, että sinulla on säännölliset kuukautiset mutta ne muuttuvat yhtäkkiä todella epäsäännöllisiksi, voit aina olla yhteydessä lääkäriin saadaksesi neuvoja.

Kuinka monta päivää ovulaatio kestää?

Normaalisti ovulaatio kestää noin yhden päivän, mutta ota huomioon, että voit tulla raskaaksi sekä ennen ovulaatiota että sen jälkeen, sillä miehen siittiöt voivat elää naisen kehossa 2-5 päivää.

Kuinka lasken ovulaationi ajankohdan?

Jos olet epävarma siitä, milloin ovulaatiosi on, voit aina laskea milloin se tulee seuraavan kerran. Ota kuitenkin huomioon, että tämä ei ole tarkka laskelma, ja sinun tulee aina suojautua epätoivotulta raskaudelta. Käytä mieluusti meidän suosittua kalenteriamme täällä.

Kuukautiskierron kesto noin 25 päivää: ovulaatio tapahtuu noin päivänä 9-13

Kuukautiskierron kesto noin 28 päivää: ovulaatio tapahtuu noin päivänä 12-16

Kuukautiskierron kesto noin 34 päivää: ovulaatio tapahtuu noin päivänä 18-22

Mitä tapahtuu ovulaation jälkeen?

Kun sinulla on ollut ovulaatio, munasolu kulkeutuu munanjohdinta pitkin kohtuun jossa kohdun limakalvo on valmiina vastaanottamaan munasolun. Jos munasolu ei ole hedelmöittynyt, keho poistaa sen yhdessä limakalvon kanssa verenvuotona joka on kuukautisvuoto. Kuukautistesi jälkeen tulee uusi ovulaatio, jolloin kypsynyt munasolu kulkeutuu taas kohtuun.

Jos munasolu on hedelmöittynyt, se jää useimmissa tapauksissa kohtuun ja alkaa kasvaa - lue lisää raskaudestä täältä.

Mitä ovulaation aikana tapahtuu?

Vastoin monien käsitystä ovulaatio ja kuukautiset eivät tule samanaikaisesti. Heti kuukautistesi jälkeen kehosi hormonitasot nousevat, nämä hormonit vaikuttavat sitten munasarjoihisi ja edesauttavat munasolun kypsymistä munarakkulassaan. Tämän ajanjakson aikana munasarjat tuottavat enemmän estrogeeniä ja tämä hormoni helpottaa siittiöiden tunkeutumista kohtuun munasolua hedelmöittämään.

Munasolun ympärille munasarjassa muodostuu munarakkula, ja kun munasolu on kypsynyt, se kulkeutuu munanjohdinta pitkin kohtuun. Elimistösi tuottaa myös LH-hormonia, joka toimii signaalina aivojen ja munasarjojen välillä jotka valmistautuvat ovulaatioon.

Kun keho antaa signaalin munasolun kypsyydestä, munasolua ympäröivä munarakkula puhkeaa ja nyt muodostuu vielä hormonia nimeltä keltarauhashormoni. Tämä hormoni auttaa kehoa valmistelemaan kohdun ottamaan munasolun vastaan, kohdun limakalvo kasvaa ja muodostaa pinnan, johon munasolu voi kiinnittyä.

Kaikki naiset ovat erilaisia ja kokevat ovulaation eri tavoin. Jotkut eivät tunne sitä ollenkaan, kun taas toiset tuntevat enemmän epämukavuutta ja kipua tämän ajanjakson aikana. On myös tavallista, että ovulaation aikana tulee vuotoa, joka on niukempaa ja kestää vähemmän aikaa kuin kuukautiset. Jos tunnet itsesi ahdistuneeksi tai jos sinulla vaikeita epämiellyttäviä tuntemuksia tai kipuja, voit aina olla yhteydessä gynekologiisi, terveyskeskukseen tai kätilöön saadaksesi neuvoja ja apua.

Quicktest Onlinezon AB
Rönnowsgatan 8c
252 25 Helsingborg SWEDEN
KlarnaVisa / MastercardPostnord
Käy Facebookissa ja Instagramissa nähdäksesi uusimmat tarjouksemme.
Quicktest Onlinezon AB
VAT: SE559020147001
Quicktest SwedenQuicktest DenmarkQuicktest Norway
[email protected]
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram