Raskaus

Tähän artikkeliin olemme keränneet kaikkea mahdollista tietoa sinulle, joka haluat tulla raskaaksi tai olet raskaana. Saat tietää kaiken siitä, miten maksimoit raskaaksi tulemisen mahdollisuuden, miten raskauden eri vaiheet etenevät, saat tietoa synnytyksestä ja paljon enemmän. Saat täältä kaiken tiedon raskaudesta.

Tämä on synnytysopin ja gynekologian ylilääkärin tarkastama ja hyväksymä.

Täällä voit lukea raskaustesteistä.

Kuukautiskierto ja munasolun irtoaminen

Vaikka nykyään on muitakin tapoja tulla raskaaksi, on yhdynnän seurauksena alkanut raskaus ehdottomasti tavallisin. Jotta hedelmöityminen onnistuu, monen asian täytyy osua kohdalleen. On tosiasia, että kuukautiskierron aikana voi tulla raskaaksi vain muutaman päivän aikana. Kuukautiskierto kestää 21-32 päivää ja munasolu irtoaa noin 14 päivää ennen kuukautisvuotoa. Silloin munasolu on kypsynyt munasarjoissa ja samanaikaisesti kohdun limakalvo on paksuuntunut, jotta se voisi ottaa vastaan hedelmöityneen munasolun.

Noin 3 päivää ennen munasolun irtoamista aina 1-2 päivää munasolun irtoamisen jälkeen mahdollisuus tulla raskaaksi on suhteellisen hyvä.

Kypsä munasolu on silloin irronnut munasarjoista ja edennyt munanjohtimeen, jossa se odottaa hedelmöitymistä, jonka sperma tekee. Jos munasolun irtoamisen yhteydessä ei tapahdu hedelmöitymistä, keho työntää limakalvon ulos normaalina kuukautisvuotona noin kaksi viikkoa myöhemmin. Kuukautiskierto alkaa silloin alusta ja noin kahden viikon päästä on aika uudelle munasolun irtoamiselle.

Miten maksimoin raskaaksi tulon mahdollisuuden?

Oman kuukautiskierron tunteminen on hyvin tärkeää, jotta tietää tarkasti, milloin munasolu irtoaa. Helppo tapa on merkitä kuukautiset muistiin kalenteriin
joka kuukausi. Silloin näkee, ovatko kuukautiset säännölliset vai ei, ja voi laskea, milloin munasolu irtoaa. Jos kuukautiskierto on
esimerkiksi 28 päivää, niin munasolu irtoaa kierron 14. päivänä.

Vaihtelua voi toki olla, joten sen sijaan että olisi yhdynnässä "munasolun irtoamispäivänä", niin suosittelemme että sinulla ja partnerillasi olisi
normaalia yhteiselämää, jossa yhdyntöjä 2-3 kertaa viikossa. Silloin ette yritä väkisin tulla raskaaksi, mikä voi olla stressaavaa, vaan hyvin todennäköisesti raskaaksi tulo onnistuu vuoden sisällä. Kahdeksalla parilla kymmenestä on normaali yhteiselämä, jossa on suojaamattomia vaginaaliyhdyntöjä 2-3 kertaa viikossa ja he
tulevat raskaaksi yhden vuoden sisällä.

Hyödyllinen ravinto ja säännöllinen liikunta edistävät hedelmällisyyttä

Toinen tärkeä tekijä raskaaksi tulemisessa on ravinto ja liikunta. Sinulta ja kumppaniltasi ei vaadita mitään suuria uhrauksia, mutta on tärkeää, että te molemmat yritätte elää terveellisesti ja luopua tupakasta, liian paljosta alkoholin käytöstä ja epäterveellisestä ruuasta. Monipuolinen ravinto, jossa on hedelmiä ja vihreää on tärkeää, että et kärsi jonkun ravintoaineen puutteesta.

Ylipaino estää hedelmällisyyttä sekä miehillä että naisilla, joten on hyvä jos te molemmat liikutte säännöllisesti ja vältätte rasvaista ruokaa, karamelleja ja virvokkeita. Erityiset tärkeitä ovat mineraalit sinkki ja seleeni. Seleeni edistää siittiöiden pääsyä kohdun limakalvoon. Sinkki ylläpitää hedelmällisyyttä ja säännöstelee miessukuhormoni testosteronia.

Stressikään ei ole hyväksi hedelmällisyyden kannalta. Nopeatempoisessa yhteiskunnassamme, jossa vaatimukset on korkealla, jatkuvasti on pinnistettävä ja on paljon mitä pitäisi ehtiä tehdä, joten on melkein väistämätöntä että olemme ahtaalla. Silloin voi olla järkevää hankkia itselleen joku tottumus, joka saa meidät vähentämään kierroksia ja näin tuntemaan olomme vähemmän stressaantuneeksi. Joillekin voi toimia lenkki, toiselle jooga tai hyvä kirja ja erä shakkia. Yritä löytää itsellesi arjen stressinvähentäjä ja tee siitä säännöllinen tapa. Riittävä yöuni on myös hyvin tärkeää. Hyvä uni vahvistaa kehon toimintaa kaikilla tasoilla ja se tekee meistä vähemmän riippuvaisia tunteistamme ja parantaa stressinsietokykyä.

Isäksi haluavien miesten ei pidä altistaa kivespussiaan liian suurelle lämmölle. Kun kivesten lämpötila kohoaa, siittiöitä muodostuu vähemmän. Vältä tiukkoja housuja, huolehdi että materiaali on hengittävää äläkä ota liian lämpimiä kylpyjä.

Tupakointi ja alkoholi

Alkoholi vahingoittaa ennen kaikkea niitä soluja, joissa siittiöt muodostuvat. Se vaikuttaa vahingollisesti sekä siittiöiden laatuun että määrään. Sen lisäksi alkoholilla on haitallinen vaikutus testosteronitasoon ja se vähentää seksihaluja.
Pitkään jatkunut liiallinen alkoholin käyttö altistaa impotentiksi tulon. On laskettu, että noin kolmannes miesten steriliteetistä on alkoholin aiheuttamaa.
Liiallinen alkoholin käyttö vaikuttaa myös naisten hedelmällisyyteen. Se voi aiheuttaa kuukautisten poisjäämistä (amenorrhea), häiriöitä luteaalivaiheeseen (joka lyhenee) sekä munasolun irtoamattomuutta.

Tupakointi on hyvin haitallista sekä naisten että miesten hedelmällisyydelle. Naisella munasolun irtoaminen estyy ja progesteronihormonin tuotanto keltarauhasesta laskee. Hormoni on välttämätön, jotta hedelmöitynyt munasolu voi kiinnittyä kohdun seinämään. Sillä on
myös merkittävä rooli raskauden ensimmäisinä viikkoina, kun istukka kehittyy. Tutkimukset osoittavat, että tupakoivien naisten raskaaksi tuleminen kestää kauemmin. Koeputkihedelmöityksen tulokset ovat myös huonommat.
Tupakoivat miehet tuottavat vähemmän siittiöitä. Näiden siittiöiden laatukin on huonompi.

Harrastakaa seksiä miten vaan ja milloin vain haluatte

Vallalla olevan myytin mukaan ei ole hyvä harrastaa seksiä liian usein, koska siittiöiden laatu silloin huononee. Tämä ei ole totta; nykyajan tutkimus on pikemminkin osoittanut, että säännölliset siemensyöksyt auttavat siittiöiden muodostumista ja tuoreet siittiöt ovatkin virkeämpiä ja valppaampia kuin "vanhat", jotka ovat olleet kiveksissä pari viikkoa.
Ei myöskään ole väliä sillä, minkä asennon valitsette, siittiöt löytävät tiensä munasolun luo yhtä helposti kaikenlaisissa yhdyntäasennoissa.

Lapsi saa alkunsa

Tämän artikkelin alussa otimme esiin sen, että munasolun irtoamisella on ratkaiseva merkitys raskaaksi tulemisessa. Menemme hieman syvemmälle siihen asiaan, mitä tapahtuu kun munasolu hedelmöityy ja on raskauden alkuhetket. Munasolun irtoamisessa munasolu liukuu pois ja joutuu munanjohtimen aukosta sisään.

Munasolu asettuu munanjohtimen ulompaan osaan, jossa sillä on paljon tilaa. Munasolua ympäröi ravintosolujen tahmea kuori ja niiden massassa munasolut on havaittavissa. Munasolun irtoamisen aikana se on hedelmöityiskelpoinen vain noin päivän ajan. Siittiöt voivat tosin elää munanjohtimessa useita vuorokausia ja "odottaa" oikeaa hetkeä hedelmöittää munasolu.

Emätinyhdynnässä noin 500 miljoonaa siittiötä sinkoutuu kohdunkaulan aukkoa kohti, emättimen yläosaan. Siittiöt uivat sitten emättimestä kohdunnapukan (cervix) kautta munanjohtimeen.

Jos ne törmäävät munasoluun, voittajasiittiö voi tunkeutua munasolun kuoren läpi ja sisälle munasolun sisäiseen soluplasmaan. Munasolun kemiallinen koostumus muuttuu silloin, niin että muut siittiöt jäävät ulkopuolelle. Jos munasolua ei ole, siittiöt elävät jopa viikon ja odottavat hedelmöitettävää munasolua.

Ensimmäinen kolmannes, raskausviikot 1-13

Hedelmöitymisen ja munasolun kohtuun kiinnittymisen jälkeen kehittyminen tapahtuu hyvin nopeasti. Sikiö koostuu kahdesta solukerroksesta. Elimet ja ruumiinosat kehittyvät vähitellen näistä. Sydän on ensimmäinen elin, joka muodostuu ja se lyö säännöllisesti jo ensimmäisinä viikkoina. Silmäluomet, korvannipukat, suu ja nenä muotoutuvat nekin ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana. Suolet alkavat myös kehittyä. Sikiö on tässä vaiheessa noin pavun kokoinen, mutta kehitys etenee nopeasti.

Tänä aikana on raskauspahoinvointi on tavallista, nainen tuntee olonsa väsyneeksi ja ehkä hieman alavireiseksi. Se on täysin normaalia. Jos olet saanut vahvistuksen siitä, että olet raskaana, voisi olla viisasta ottaa jo nyt yhteyttä kätilöön että pääset ensimmäisen ultraäänikokeeseen, joka tehdään viikolla 18.

Kyseisellä viikolla saat myös tehdä seulontatestin, jossa lääkäri tarkistaa, että lapsella ei ole kromosomipoikkeamaa.

Keskenmeno

Valitettavasti tapahtuu keskenmenoja, että raskaus päättyy äkkiä vastoin tahtoa niin että sikiö työntyy pois kohdusta, suhteellisen usein. Keskenmenoja tapahtuu eniten kahdentoista ensimmäisen raskausviikon aikana. Keskenmeno voi tapahtua ilman että itse huomaat yhtään mitään tai luulet vuotoa kuukautisiksi tai on vain vähäistä verenvuotoa. Se ei tarkoita sitä, että naisen kehossa olisi jotain vikaa, vaan johtuu etupäässä siitä, että munasolu ei jakaudukaan niin kuin sen pitäisi, tai se ei ole tarpeeksi hyvin kiinnittyneenä kohdun seinämään. Vanhempien iällä ja sairaushistoriallakin on osuutta tässä yhteydessä. Jos sinulla on toistuvia keskenmenoja, voit päästä lapsettomuushoitoon, jossa tutkitaan naisen munasolut ja miehen siittiöt jotta saadaan tutkituksi, onko geneettisiä, perinnöllisiä tai kromosomiperäisiä vaikuttavia tekijöitä olemassa.

Yksi keskenmeno ei tavallisesti vaikuta mahdollisuuksiisi tulla raskaaksi uudelleen. Usein on niin, että voit tulla taas raskaaksi vain noin parin viikon kuluttua.

Keskenmenon oireina on usein:
• Verenvuotoa alapäästä
• Kipuja vatsassa/alapäässä
• Joskus vuodon mukana näkyy limaisia verihyytymiä

Keskenmenot eivät tavallisesti ole vaarallisia raskaana olevalle naiselle, mutta voivat henkisesti olla kiusallisia ja traumaattisia. Hoitohenkilökunnalta ja läheisiltä saatu hyvä tuki on silloin tärkeää. Erityisesti se on tärkeää silloin, jos on kyseessä myöhäinen keskenmeno (kahdennentoista raskausviikon jälkeen tapahtunut).

Abortti

Abortti on vapaaehtoinen raskauden keskeyttäminen. Ruotsissa lainsäädäntömme sallii abortin tekemisen aina 18. raskausviikolle saakka. Kahdeksannentoista raskausviikon jälkeen täytyy olla erityiset syyt abortin tekemiseksi.

Syynä voi olla muun muassa odottavan äidin sairaus, epämuodostuma tai ikä. Abortin tekemistä erityisistä syistä ei tehdä enää viikon 22 jälkeen.

Lääketieteellinen ja kirurginen abortti

Lääketieteellinen abortti on ehdottomasti tavallisin raskaudenkeskeytys raskausviikolle 12 asti. Aborttivastaanotolla saat silloin lääkettä, joka lopettaa sikiön elämän niin, että se aiheuttaa kohdun supistelua. Muutaman tunnin kuluttua kohtu työntää sikiön ulos verenvuotona. Viivyt vastaanotolla sen aikaa ja saat aina keskustelutukea sekä ennen että jälkeen abortin.

Kirurgisessa abortissa, joka suoritetaan viikon 12 tai 13 jälkeen, kirurgi kohdunkaulan kautta kaapii tai imee pois sikiön kaapimella tai imukatetrilla.

Itse toimenpide kestää vain muutamia minuutteja. Joskus harvoin voi uusi kaavinta olla tarpeen, mutta yleensä sitä ei tarvitse tehdä. Sinut nukutetaan toimenpiteen ajaksi ja saat levätä aborttiklinikalla muutamia tunteja ennen kotiin lähtöä. Kirurgiset abortit koetaan usein rasittavammiksi sekä psyykkisesti että fyysisesti. Kunnon tuki on tarpeen, jotta jaksat elämässä eteen päin.

Sinä itse raskaana olevana naisena päätät itse oikeudestasi teettää abortti raskausviikkoon 18 saakka. Abortti ei vaikuta mahdollisuuteen tulla raskaaksi uudestaan.

Toinen kolmannes viikot 14-27

Raskauden tässä vaiheessa useimmat voivat oikein hyvin. Väsymys on usein kuin pois pyyhkäisty ja monet ovat täynnä energiaa toisella kolmanneksella.

Kohdussasi alkaa sikiön ihoon muodostua ohutta karvaa (lanugokarvaa), jonka avulla sikiö voi säädellä omaa ruumiinlämpöään.

Vauva käsittää nyt myös äidin äänen ja sydämenlyönnit. Fantastinen kausi, jota monet naiset pitävät koko raskauden ihanimpana. Toisella raskauskolmanneksella tehdään myös ultraäänitutkimus (vapaaehtoinen, mutta suositellaan) viikoilla 18-20. Saat silloin nähdä ihmeteoksesi ensimmäistä kertaa ja useimmiten voit, jos haluat, saada selville myös lapsen sukupuolen.

Kolmas raskauskolmannes viikot 28-41

Raskauden päättyminen alkaa nyt lähestyä ja synnytys lähenee. Väsyminen alkaa tuntua aika ajoin tällä kaudella. Monet alkavat myös tuntea olonsa kömpelöiksi ja painaviksi sitä mukaa kun vatsa kasvaa. Vauva kasvaa nyt nopeasti ja kaikki elimet kehittyvät valmiiksi. Viimeisimpänä tapahtuu keuhkojen kehitys.

Tämän kolmanneksen aikana vauva usein kääntyy pää alaspäin, mikä aiheuttaa sen, että tunnet potkuja rintakehässäsi.

Monet tulevat äidit kokevat tämän kauden fyysisesti ja psyykkisesti rasittavaksi. Äitiysneuvolan ja puolison antama tuki voi olla erikoisen tärkeää nyt, jotta äiti ei tunne itseään yksinäiseksi ja hylätyksi.

Synnytys

Nyt on se hetki, jota olette odottaneet kauan. Jos sinulla on ollut aktiivisia kipuja muutamien tuntien ajan 3-5 minuutin väliajoin, on aika lähteä synnytysosastolle. Ajatus synnytyksestä voi olla pelottava, eikä vähiten ensisynnyttäjälle. Siksi on hyvä, jos sinä ja kumppanisi olette henkisesti valmentautuneita.

Lue kirjoja, harjoittele oikeaa hengitystekniikkaa tai joogaa. Synnytys on usein helpompi, jos on valmistautunut siihen hyvin ja tietää, mikä on odottamassa, mutta ole kuitenkin valmistautunut siihen, että tavallinen alatiesynnytys sattuu kovasti, kivunlievityksestä huolimatta.

Synnytyksessä on kolme vaihetta. Ensimmäisen vaiheen aikana, avautumisvaiheessa, kohtu avautuu ja lapsi tunkeutuu synnytyskanavaan. Toisen vaiheen aikana, työntövaiheessa, lapsi työntyy ulos emättimestä synnytyskipujen ja äidin voimakkaiden ponnistusten vaikutuksesta. Viimeisen vaiheen aikana, jälkeisten synnytysvaiheessa, istukka tulee ulos.

Vanhemmaksi tuleminen on hämmentävä ja fantastinen kokemus. Elämä muuttuu totaalisesti ja olette nyt pieni perhe. Kaikki levottomuus, kipu ja rasitukset raskauden ja synnytyksen aikana jäävät tämän pienen ihmeolennon varjoon ja te olette saattaneet hänet maailmaan. Ihmeellinen matka on nyt alkamassa.

FAQ

När kan jag bli gravid?

Raskaaksi tulo voi olla yhtä toivottua kuin epätoivottua ja on käytettävä ehkäisyä tai pidettävä kirjaa, milloin seuraava munasolun irtoaminen tapahtuu. Naiset ovat hedelmällisimpiä muutaman päivän ennen munasolun irtoamista muutamaan vuorokauteen asti sen jälkeen. Vaikka munasolu voi hedelmöityä vasta munasolun irtoamisen jälkeen, voivat siittiöt elää naisessa noin 2-5 vuorokautta.
Tietysti naisen täytyy olla hedelmällinen, nainen on normaalisti hedelmällinen varhaisista teinivuosista vaihdevuosiin asti, jotka tulevat tavallisestai noin 50-vuotiaana.

Tullakseen raskaaksi naisella täytyy irrota munasolu. Voi olla vaikeaa laskea, milloin se tapahtuu sinulla seuraavan kerran, jos sinulla on epäsäännölliset kuukautiset. Voit näissä tapauksissa käyttää niin sanottua munasolunirtaantumistestiä. Sellaisen voit ostaa apteekista tai tilata netistä täältä meiltä. Tämä testi auttaa sinua tietämään, missä kohden kiertoasi olet. Nämä munasolunirtoamistestit mittaavat LH-hormonia, hormonimäärää kehossa lisääntyy noin 3 päivää ennen munasolun irtoamista ja testi voi siten näyttää, miten lähellä munasolun irtoamista sinä olet. Testit ovat yksinkertaisia tehdä kotona itse, varusteina niissä on tikku, joka mittaa LH-hormonin määrän virtsasta. Jos haluat mieluummin ottaa yhteyttä gynekologiin tai naistenklinikkaan, niin se sopii hyvin, täällä ei mitata LH-hormonin määrää vaan sen sijaan keltarauhashormonia.

Yhteenvetona vielä, milloin on helpointa tulla raskaaksi;
Vastaus on munasolun irtoamisen aikana.
Munasolu irtoaa noin 2 viikkoa ennen kuukautisia, ja silloin on paras mahdollisuus tulla raskaaksi. On olemassa ovulaatiotestejä jotta varmistutaan siitä, onko aika toimia, mutta yleinen suositus on se, että yrittää tulla raskaaksi noin 17 päivää ennen seuraavan kuukautiskierron alkua.

Jag vill bli gravid, vad är era bästa tips?

Paras vihjeemme kaikille niille, jotka haluavat tulla raskaaksi ja jotka odottavat oikeaa hetkeä, on että lakatkaa odottamasta. Monet raskaudet alkavat silloin, kun vähiten aavistaa tai "yrittää". Olosuhteet voivat ehkä parantua, mutta jos odottaa liian kauan, raskaaksi tulo voi myös vaikeutua. Sinulle, joka yrität tulla raskaaksi ja haluat lisätä mahdollisuuksiasi siihen, on paljon neuvoja, aina kotikonsteista tieteelliseen tutkimukseen asti.

Vinkkejä raskaaksi tuloon:

-Syö foolihappoa. Foolihapon on osoitettu vaikuttavan hedelmällisyyteen, mutta se vähentää myös sikiövaurioiden riskiä.

-Harrasta seksiä 2-3 kertaa viikossa, pidä samalla hauskaa - tunnette toisenne ja haluatte lapsen yhdessä joten näytä se!

-D-vitamiini. D-vitamiinia saamme, kun olemme ulkona auringonpaisteessa noin 30 min. päivässä. Talvikuukausina voit syödä D-vitamiinilisää.

-Käytä ovulaatiotestiä, jotta saat selville munasolun irtoamisen ajankohdan.

-Lopeta tupakointi. Tupakointi voi estää munasolun irtoamisen ja heikentää munasolun mahdollisuutta kiinnittyä kohtuun.

- Juo vähemmän alkoholia. Tutkimukset osoittavat, että alkoholi voi heikentää munasolun irtoamista, mikä pienentää mahdollisuutta tulla raskaaksi.

-Syötkö lääkkeitä? On olemassa lääkkeitä, jotka voivat vaikuttaa mahdollisuuteen tulla raskaaksi.

- Stressaa vähemmän - tämä ei ole tieteellisti todistettua, mutta meillä hoitoalan ihmisillä on yleisesti tiedossa, mitä stressi voi aiheuttaa.

-Ole kärsivällinen -- Monella kestää jonkin aikaa, ennen kuin raskaus alkaa. Jos olette yrittäneet tosissanne yli vuoden ajan, (puoli vuotta jos nainen on yli 35-vuotias) tai jos teillä on ollut toistuvia keskenmenoja. Hakekaa apua - Quicktest on yhteistyössä yksityisen hoitoketjun kanssa ja tämä ketju on erikoistunut juuri hedelmällisyyteen, autamme teitä mielellämme yhteyden pidossa.

När jag blir gravid - vad händer då?

Raskaana olevan kehossa tapahtuu suuria muutoksia ja hän joutuu sopeutumaan suuren vatsansa kanssa elämiseen. Usein on hyvin uupunut ja sen takia on tärkeää levätä heti kun siltä tuntuu. Raskaita nostoja on yritettävä välttää raskauden ajan. Muita tavallisia ongelmia, joihin törmätään, ovat pahoinvointi ja oksentaminen, närästys ja ummetus.
Myös virtsatientulehdukset ovat tavallisempia raskauden aikana, ja silloin on hyvä tutkia ja hoitaa ne mahdollisimman pian. Koska verenpaine usein laskee raskauden alussa, naiset joilla on ennestään matala verenpaine voivat kärsiä huimauksesta ja pyörtymisestä. On hyvin tärkeää, että ei rasita itseään liikaa, vaan on

Vad händer med min kropp när jag är gravid?

Kehossasi tapahtuu paljon, sekä fyysisesti että myös psyykkisesti tapahtuu paljon muutoksia. Suurin muutos on se, että istukka muodostuu. Elin, joka antaa ravinnon sikiölle. Sikiö on yhteydessä istukkaan napanuoran välityksellä ja nuora on aluksi hyvin lyhyt. Kun lapsi syntyy, napanuora on kasvanut ja on usein puoli metriä pitkä. Toinen raskausvaikutus on se, että immuunipuolustus heikkenee, jottei sikiötä työnnettäisi pois. Se aiheuttaa sen, että
esimerkiksi vilustuu helpommin. Vaiva, jota ei voi myöskään välttää, on painonnousu. Raskauden lopussa painonnousu on noin 15 kg, mutta usein on vaihtelua ihmisten välillä. Keho kerää itseensä ylimääräistä rasvaa,

Quicktest Onlinezon AB
Rönnowsgatan 8c
252 25 Helsingborg SWEDEN
KlarnaVisa / MastercardPostnord
Käy Facebookissa ja Instagramissa nähdäksesi uusimmat tarjouksemme.
Quicktest Onlinezon AB
VAT: SE559020147001
Quicktest SwedenQuicktest DenmarkQuicktest Norway
[email protected]
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram