Ruokaintoleranssi-itsetesti

Kärsitkö toistuvista vatsan turvotuksista, ekseemasta, päänsärystä tai väsymyksestä? Epäspesifiset tai hajanaiset oireet voivat johtua ruoka-aineyliherkkyydestä tai intoleranssista jollekin syömällesi tai juomallesi. Täältä voit lukea yleisimmistä ruoka-aineintoleranssin merkeistä eli siitä, mikä aiheuttaa yliherkkyyttä eri elintarvikkeille, ja miten ruoka-aineintoleranssi testataan.

Klikkaa tästä tilataksesi ruokaintoleranssitestisi jo tänään!

Mikä on ruoka-aineintoleranssi?

Sanaa intoleranssi käytetään yliherkkyyden synonyymina. Ruoka-aineintoleranssi, joka tunnetaan myös nimellä ruoka-aineallergia (tyyppi III) aiheuttaa elimistössä matala-asteista tulehdusta, joka puolestaan voi olla syynä moniin erilaisiin terveysongelmiin. Ruoka-intoleranssi johtuu reaktiosta tiettyihin elintarvikkeisiin, elintarvikkeissa tai juomissa oleviin lisäaineisiin tai säilöntäaineisiin. Intoleranssi tarkoittaa, että sinulta puuttuu entsyymejä, joita tarvitaan tiettyjen ainesosien hajottamiseen ja imeytymiseen. Toisin kuin allergiat, ruoka-aineintoleranssit ilmenevät usein viiveellä, eli voi kestää tunteja tai jopa päiviä ennen kuin oireet ilmenevät. Viivästyneen reaktion vuoksi on hyvin vaikeaa selvittää itse, mikä aine tai mitkä aineet ovat aiheuttaneet oireet.

Mitkä ovat ruoka-aineintoleranssin oireet?

Lyhyesti sanottuna ruoka-aineintoleranssi on eräänlainen hidas ja asteittainen reaktio, joka voi ilmetä monina eri oireina. Ruoka-intoleranssista kärsivillä ihmisillä täydellinen ruoansulatus estyy, mikä voi johtaa seuraavanlaisiin oireisiin:

 • Vatsakivut
 • Ummetus
 • Ripuli
 • Kaasu ja vatsakrampit
 • Vatsan turvotus
 • Ylipaino 
 • Pahoinvointi

Ruokaintoleranssi voi ilmetä myös hajanaisempina oireina, kuten uneliaisuutena, väsymyksenä, unihäiriöinä, liikalihavuutena, päänsärkynä, sydämentykytyksenä, ihottumana, ekseemana, silmien kutinana, nenän tukkoisuutena, ahdistuneisuutena, levottomuutena tai aivosumuna.

Ruoka-aineyliherkkyydestä kärsivillä ihmisillä on usein muita taustalla olevia ruoansulatuskanavan ongelmia. Jos suolisto kuluttaa asioita, joiden kanssa sillä on vaikeuksia, eikä sillä ole entsyymejä, joita se tarvitsee niiden käsittelemiseen ja hajottamiseen, syntyy usein niin sanottu vuotava suolisto. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että ravintoaineet kulkevat suoraan kehon läpi ilman, että keho voi imeä tai imeyttää niitä täysin. Siksi on tavallista, että ruoka-aineintoleransseihin liittyy puutostiloja, kuten raudanpuutetta ja D-vitamiinin puutetta.

Mitä eroa on ruoka-aineintoleranssilla ja ruoka-aineallergialla?

Ruoka-aineintoleranssi sekoitetaan usein ruoka-aineallergiaan. Molemmat ovat negatiivisia reaktioita ruokaan, mutta niitä ei pidä sekoittaa toisiinsa. Yleisesti ottaen ruoka-aineintoleranssi eroaa ruoka-aineallergiasta siinä, että siihen ei liity immuunijärjestelmän vasta-aineita.

Ruokaintoleranssi johtuu elimistön kyvyttömyydestä hajottaa ja sulattaa tiettyjä ruoka-aineita, mikä johtuu yleensä entsyymien puutteesta ruoansulatusprosessissa. Tämän seurauksena suolen seinämässä esiintyy ärsytystä ja tulehdusprosesseja. Suolisto menettää "suodattimensa", jolloin mikrobit, toksiinit ja sulamattomat ruokamolekyylit pääsevät suolistoesteen läpi verenkiertoon. Näitä ruokamolekyylejä täytyy torjua vasta-aineilla, joita elimistö tuottaa - syntyy siis ruoka-aineyliherkkyys.

Ruoka-aineallergia on immuunireaktio, jossa elimistön omat puolustussolut luokittelevat vaarattomien proteiinien vaaralliseksi aineeksi ja tuottavat erityisiä IgE-vasta-aineita. Ruoka-aineallergian reaktio ilmenee välittömästi, yleensä 2 tunnin kuluessa, ja se on riippumaton nautitusta määrästä. Allergisille reaktioille tyypillisiä oireita ovat ihoärsytys, vatsakipu, ripuli, hengitysvaikeudet ja vakavimmissa tapauksissa anafylaktinen sokki.

Miten voit erottaa ruoka-aineallergian ja ruoka-aineintoleranssin toisistaan?

Ruoka-aineallergioissa reaktio ilmenee joka kerta, kun ruokaa nautitaan, ja sen voi laukaista pienikin määrä allergisoivaa ruokaa. Ihmisiä, joilla on diagnosoitu ruoka-aineallergia, kehotetaan välttämään kyseistä ruokaa kokonaan. Sen sijaan ruoka-aineintoleranssi aiheuttaa viivästyneen reaktion, joka ilmenee tuntien, päivien tai jopa päivien kuluttua nauttimisesta. Ihmiset, joilla on ruoka-aineintoleranssi, voivat joskus sietää pienen määrän tai tiettyihin tilaisuuksiin liittyvän annoksen ilman oireita. Esimerkiksi henkilö, jolla on laktoosi-intoleranssi, saattaa juoda maitoa kahvissa tai pienen määrän maitoa, mutta saa reaktion, jos hän juo useamman lasillisen maitoa.

Kuinka yleisiä ruoka-aineintoleranssit ovat?

Ruoka-aineallergioita esiintyy noin 1 prosentilla aikuisista ja 7 prosentilla lapsista. Ruoka-intoleranssi on paljon yleisempää. Itse asiassa lähes kaikki ovat kokeneet jonkinlaista yliherkkyyttä. Mikä tahansa ruoka-aine voi aiheuttaa ruoka-aineintoleranssia, mutta yleisiä laukaisevia aineita ovat vehnä, gluteeni, kananmunat, laktoosi ja kahvi.

Mikä aiheuttaa ruoka-aineintoleranssia?

Ruoka-intoleranssia voivat aiheuttaa monet tekijät. Se voi johtua stressistä, antibiooteista, pitkäaikaisesta lääkkeiden käytöstä, alkoholista tai ruoansulatuskanavaa ärsyttävistä elintarvikkeista. Tavallisesti se johtuu siitä, että tiettyjä elintarvikkeissa olevia proteiineja ei ole riittävästi entsyymien hajottamiseen. On myös yleistä, että ihmiset eivät siedä kemiallisia lisäaineita, kuten säilöntäaineita, väriaineita ja suoloja, joita usein lisätään säilyvyyden, säilyvyyden ja maun parantamiseksi.

Miten ruoka-aineintoleransseja hoidetaan?

Kun tiedät, mitä elintarvikkeita ja missä määrin kehosi voi sietää niitä, voit ehkäistä ruoka-aineintoleransseihin liittyviä oireita. Kun reaktioita laukaiseva ruoka-aine on tunnistettu, on suositeltavaa välttää sitä jonkin aikaa, vähintään 3 kuukauden ajan. Kun ruokavaliosta jätetään pois ne elintarvikkeet, joihin immuunijärjestelmä reagoi, on mahdollista vähentää tulehdusta, keventää kehoa ja vähentää oireita. Joskus oireiden paraneminen voi kestää jopa 2 vuotta, mikä riippuu osittain siitä, kuinka vaurioitunut suolistoeste on. Ruokavalion poissulkemisen jälkeen voidaan kokeilla tiettyjen ruoka-aineiden hidasta ja varovaista palauttamista ruokavalioon.

Mihin hoitamaton ruoka-aineintoleranssi voi johtaa?

Hoitamaton intoleranssi voi lopulta muuttua allergiaksi, jos kyseistä ruokaa ei vältetä jonkin aikaa. Ruoka-aineintoleranssin aiheuttama vaurioitunut suolistoeste voi myös laukaista joukon reaktioita ja heikentää muiden elinten tehokkuutta, mikä voi johtaa muun muassa seuraaviin asioihin:

 • Useat allergiatyypit (siitepölyallergia, turkisallergia jne.).
 • Ekseema
 • Chronin tauti
 • Fibromyalgia ja muut kipusairaudet
 • Masennus 
 • Astma
 • Kilpirauhasen vajaatoiminta
Onlinezon AB
Rönnowsgatan 8c
252 25 Helsingborg SWEDEN
KlarnaVisa / MastercardPostnordBudbee
Käy Facebookissa ja Instagramissa nähdäksesi uusimmat tarjouksemme.
Onlinezon AB
VAT: SE559020147001
Quicktest SwedenQuicktest DenmarkQuicktest NorwayQuicktest BelgiumQuicktest Europe
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram