Vatsahaava

Monet kärsivät vatsahaavasta. Useimmiten ongelman takana on helikobakteeri (helicobacter pylori). Todistetusti 50-60 %:lla aikuisväestöstä on helikobakteeri elimistössään. Vatsahaava voi myös johtua muista syistä. Yksinkertainen testi näyttää, onko veressä helikobakteeria. Tästä voit lukea lisää oireista ja siitä, miten vatsahaavaa hoidetaan.

Mahahaava voi oireilla muutaman päivän ja kadota, mutta usein ongelmat tulevat takaisin. Vatsavaivat aiheuttavat kipua mahalaukun yläosassa, ja monet myös tuntevat yleistä epämukavuutta. Bakteerit, jotka usein aiheuttavat vatsahaavan, voivat elää kehossa pitkään, eivätkä monet edes tiedä niiden olemassaolosta. Muutaman vuoden kuluttua haavoja voi esiintyä vatsassa tai pohjukaissuolessa. Hoitamaton vatsahaava voi johtaa muihin sairauksiin, ja joissakin tapauksissa se voi aiheuttaa jopa syöpää. Tilaa voidaan hoitaa ja bakteereita vastaan on lääkkeitä. On myös lääkkeitä, jotka vähentävät vatsan erittämän suolahapon määrää. Vuotava mahahaava voi johtaa anemiaan (raudanpuute).

Näin helikobakteeri aiheuttaa vatsahaavan

Useiden vuosien ajan lääkärit uskoivat, että vatsahaava johtuu ainoastaan stressistä, tupakoinnista, huonosta ruokavaliosta tai muista elämäntapavalinnoista. Vuonna 1982 lääketiede kuitenkin todisti, että bakteerit ovat useissa tapauksissa perimmäinen syy vatsahaavaan. Kun bakteeri on päässyt elimistöön, se alkaa erittää entsyymiä, johon keho vastaa lisäämällä suolahapon tuotantoa. Suolahappo hyökkää mahalaukun seinämää vastaan, ja bakteeri pääsee vaurioittamaan vatsan limakalvoa. Vatsahaava voi aiheuttaa tulehduksen ja vaikuttaa koko ruoansulatuskanavan toimintaan.
Useimmat ihmiset ovat saaneet helikobakteerin jo lapsena. Nykyään uskotaan, että tartunnan saa jo omasta perheestään. Bakteerin voi saada myös ruoasta tai vedestä, ja se todennäköisesti leviää ulosteen mukana. Hyvä hygienia ja huolellinen käsien pesu aina wc-käyntien jälkeen minimoi infektion riskin.

Vatsahaavan hoito

Usein vatsahaava parantuu itsekseen. Monet eivät edes tiedä, että heillä on ollut sellainen. Vatsahaava tulee kuitenin usein takaisin, ja siksi se on aina tutkittava ja hoidatettava lääkärillä. Hoitamaton vatsahaava voi kehittyä vuotavaksi tai rikkinäiseksi vatsahaavaksi. Tämä voi johtaa useisiin vaarallisiin komplikaatioihin. Tämän päivän hoito on tehokasta ja auttaa useimpia. Hoitokeinon valinta riippuu siitä, mikä vatsahaavan on aiheuttanut. Joissain tapauksissa lääkäri määrää protonipumpun estäjälääkettä, joka vähentää suolahapon eritystä sekä antibiootteja tulehduksen taltuttamiseksi.
Joskus hoidoksi riittävät pelkät protonipumpun estäjälääkkeet. Suolahapon vähentynyt eritys riittää joskus siihen, että vatsalaukun limakalvo alkaa parantua. Jos vatsahaava johtuu helikobakteerista, tarvitaan kahta erilaista antibioottia. Usein vaiva parantuu kokonaan antibiootin ja protonipumpun estäjälääkityksen yhteisvaikutuksella.

Vatsalaukussa muodostuu 2 litraa mahahappoja päivässä. Nämä hapot sulattavat ruokaa nopeasti ja tehokkaasti. Happo ei saa päästä kontaktiin muiden kudosten kanssa, ja siksi vatsalaukkua suojaa happoa kestävä limakalvo. Jos helikobakteeri tai liiat mahahapot pääsevät vaikuttamaan limakalvoon, se saattaa vaurioitua ja päästää happoa ympäröivään kudokseen. Näin vatsahaava syntyy.

Vatsahaavan oireet

Vatsahaavan oireet vaihtelevat ja ovat usein hyvin yksilöllisiä. On kuitenkin olemassa oireita, jotka voidaan yleisesti yhdistää juuri vatsahaavaan, riippumatta siitä, mikä on vatsahaavan perimmäinen syy. Alla kuvailemme tavallisimpia oireita, ja sieltä löydät myös tavallisimmat syyt vatsahaavan syntyyn.
Huimauksen tunne ylävatsassa - tämä saattaa mennä ja tulla, usein tuntuu etenkin aterian jälkeen.
Joissakin tapauksissa ruoka voi pahentaa oireita.

Onlinezon AB
Rönnowsgatan 8c
252 25 Helsingborg SWEDEN
KlarnaVisa / MastercardPostnordBudbee
Käy Facebookissa ja Instagramissa nähdäksesi uusimmat tarjouksemme.
Onlinezon AB
VAT: SE559020147001
Quicktest SwedenQuicktest DenmarkQuicktest NorwayQuicktest BelgiumQuicktest Europe
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram