Virtsatietulehdus

Moni nainen sairastuu virtsatietulehdukseen. Fakta on, että useimmat naiset saavat sen joskus.

Virtsatietulehduksen lyhenne on VTI (virtsatieinfektio) ja se on tulehdus virtsateissä. Virtsatiet koostuvat virtsaputkesta, virtsarakosta, virtsanjohtimista ja munuaisista.

On olemassa kahdenlaisia bakteeritulehduksia. Toinen on nimeltään virtsarakkotulehdus (kystiitti) ja se on tavallisin virtsarakon tulehdus. Toinen tulehdus on munuaisaltaan tulehdus (pyelonefriitti) ja silloin tulehdus on saavuttanut munuaiset.

Tavallisia virtsarakkotulehduksen oireita voivat olla että sinun täytyy käydä pissalla entistä useammin, pissatessa kirvelee ja voi tulla hiukan verta. Vatsan alaosaan voi myös sattua.

Munuaisaltaan tulehdus aiheuttaa samanlaisia oireita kuin virtsarakkotulehdus, mutta silloin myös tuntee itsensä todella sairaaksi ja lisäksi voi esiintyä esim. kuumetta ja pahoinvointia ja kyljissä voi tuntua kipua.

Naiset saavat virtsatietulehduksen miehiä useammin. Se johtuu siitä, että naisten virtsaputki on lyhyempi kuin miehillä. Naisen virtsaputki on noin 4 cm pitkä ja miesten noin 20 cm. Lyhyt virtsaputki on syynä siihen, että bakteerit pääsevät helpommin tunkeutumaan sisään. Tästä huolimatta myös miehet voivat saada virtsatietulehduksen.

Virtsarakkotulehdus (Kystiitti)

 • Sinua kirvelee pissatessa
 • Sinun täytyy käydä pissalla useammin
 • Virtsassa on hiukan verta
 • Vatsan alaosassa voi tuntua hiukan kipua

Olet saanut virtsarakkotulehduksen, mikäli bakteerit ovat kulkeutuneet virtsaputkeen ja sieltä ylös virtsarakkoon. Se on virtsarakkoon rajoittuva virtsatietulehduksen muoto.

Virtsarakkotulehduksella on tapana mennä ohi itsestään viikossa.

Hoito

Jos olet raskaana, jos olet mies, jos pissaat verta tai jos oireet eivät ole menneet ohi viikossa, sinun tulee olla yhteydessä lääkäriin. Tuolloin voidaan määrätä antibioottihoito. Mikäli sinulla on kuumetta, sinun tulee aina ottaa yhteyttä lääkäriin.

Alla mainittujen kotikonstien tehoa ei voida perustella tutkimustuloksilla - näitä voidaan pitää yleisinä ohjeina ennen kuin käyt lääkärissä:

 • Juo paljon vettä

Ensimmäisten virtsatietulehdusoireiden ilmaantuessa runsas veden juominen voi auttaa lievittämään tulehdusta.

 • Karpalo

Karpalomehu on klassinen kotihoitomenetelmä virtsatietulehdukseen. Mehua on kuitenkin juotava paljon, jotta sillä on jotain vaikutusta. On olemassa myös karpalouutetta tablettien muodossa, joita voi ottaa.

 • Omenaviinietikka

Monet uskovat saaneensa apua omenaviinietikasta. Se sisältää entsyymiä, joka rajoittaa bakteerien lisääntymistä. Sekoita kaksi teelusikallista omenaviinietikkaa veteen ja juo viidesti päivässä.

Ei ole olemassa tätä tukevaa tutkimustietoa.

 • Lämpö

Lämpö voi vähentää tulehdusta ja lihassupistuksia. Aseta lämmin vesipullo tai lämpötyyny alavatsan päälle.

 • Happamat juomat

Sitruunamehu, appelsiinimehu ja muut happamat juomat tekevät virtsasta hapanta ja saavat virtsan pH-arvon laskemaan.

Munuaisaltaan tulehdus (pyelonefriitti)

Munuaisaltaan tulehdus tarkoittaa, että bakteerit ovat kulkeutuneet ylös munuaisiin. Munuaisaltaan tulehdus voi olla vaaraksi terveydellesi. Jos bakteerit pääsevät vereen, voit saada verenmyrkytyksen, joka voi itsessään olla hengenvaarallinen.

Oireet:

 • Tunnet itsesi todella sairaaksi
 • Kuume
 • Pahoinvointi
 • Kipu kyljissä ja/tai alaselässä
 • Pissatessa kirvelee
 • Täytyy käydä usein pissalla
 • Sinulla voi olla myös muita oireita

Jos olet raskaana ja epäilet munuaisaltaan tulehdusta tai virtsarakkotulehdusta, sinun tulee aina hakeutua hoitoon. Se voi olla vaaraksi sekä raskaana olevalle että sikiölle.

Hoito:

Munuaisaltaan tulehdus hoidetaan aina antibiooteilla.

Lapset:

Munuaisaltaan tulehduksen oireita lapsilla voivat olla korkea kuume, oksentelu, ruokahalun puute ja vaikeus saada kontakti lapseen. Jos lapsellasi on oireita, teidän täytyy hakeutua hoitoon välittömästi! Lapset hoidetaan antibiooteilla juuri niin kuin aikuisetkin.

Onlinezon AB
Rönnowsgatan 8c
252 25 Helsingborg SWEDEN
KlarnaVisa / MastercardPostnordBudbee
Käy Facebookissa ja Instagramissa nähdäksesi uusimmat tarjouksemme.
Onlinezon AB
VAT: SE559020147001
Quicktest SwedenQuicktest DenmarkQuicktest NorwayQuicktest BelgiumQuicktest Europe
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram